Външните министри на страните членки Европейския съюз предупредиха Русия с "твърд" отговор, опасявайки се, че кибератаката срещу Украйна може да подготвя почвата за военни действия на Москва срещу нейния съсед информира "Франс прес".

Дори преди днешната хакерска атака срещу ключови сайтове на украинското правителство, европейски министри предупредиха, че кибератаки могат да предшестват или придружават военно нахлуване, което Русия може да планира, след като струпа около 100 000 войници на границата с Украйна.

Конфликтът с Русия е "сериозен, по-сериозен от всичко, което сме виждали през последните години", подчерта пред репортери австрийският външен министър Александър Шаленберг на среща на първите дипломати на страните членки на ЕС във френския град Брест.

"Очаквайте най-лошото": огромна хакерска атака удари правителствени сайтове в Украйна

"Очаквайте най-лошото": огромна хакерска атака удари правителствени сайтове в Украйна

Хакерите предупредиха украинците да се страхуват

"Някои казват, че кибератаката може да бъде прелюдия за други дейности, военни дейности", натърти той.

Шведската външна министърка Ан Линде отбеляза: "Точно това е нещото, за което предупреждавахме и от което се страхуваме. Ако има атаки срещу Украйна, ние ще бъдем много сурови и много категорични и твърди в нашия отговор."

Друг европейски външен министър, който е поискал да не бъде идентифициран, за да говори по-свободно, е казал пред АФП: "Нашето убеждение е, че съществува риск от руска намеса в Украйна и трябва да сме готови да реагираме."

Русия започва военни учения близо до границата с Украйна

Русия започва военни учения близо до границата с Украйна

С участието на над 10 000 войници

Когато Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г., "отне ни седмици, за да се споразумеем за нашия отговор, това не може да се повтори", посочил министърът.

Междувременно ЕС се е мобилизирал, за да помогне на Украйна да се справи с кибератаката, увери върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Борел заяви, че Комитетът по политика и сигурност на ЕС ще се събере по-късно днес за спешна среща относно кибератаката и също така се активира киберзвеното за бързо реагиране на ЕС.

САЩ предоставят на Украйна локационни системи и морско оборудване

САЩ предоставят на Украйна локационни системи и морско оборудване

Военната помощ ще продължи…

"Ние мобилизираме всичките си ресурси, за да помогнем на Украйна да се справи с този вид кибератака", посочи Борел.

Министрите не оставиха никакво съмнение, че подозират, че Русия стои зад кибератаката. "Можете да си представите кой е направил това", отбеляза Борел, признавайки обаче, че "нямаме доказателства".

Министрите заявиха, че санкциите срещу Русия са сред вариантите на масата за убеждаване на президента Владимир Путин, че нахлуване в Украйна ще има тежки последствия за Москва.

"Нашата цел е да възпираме Русия", настоя френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС. "Имаме обща решимост да действаме", допълни той.

Киев отсече: Русия няма думата за членството на Украйна в НАТО

Киев отсече: Русия няма думата за членството на Украйна в НАТО

"Това е "червена линия", която нито Украйна, нито нашите партньори няма да преминат"

Германската външна министърка Аналена Бербок каза, че все още имало място за дипломация с Русия.

"Особено в моменти на криза дипломацията изисква много издръжливост, търпение и здрави нерви", изтъкна тя пред репортери.

Бербок, която трябва да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров във вторник в Москва, добави: "Правим всичко, за да избегнем всяка по-нататъшна ескалация."

Тя твърди, че посещението било част от усилията "да се използва всеки възможен канал за комуникация".

Посланикът на САЩ в НАТО приветства мобилизацията на ЕС за Украйна, като подчерта, че това било ценно допълнение към собствените способности на отбранителния алианс.

"В Брюксел, в Европейския съюз, сега се изгражда реален капацитет, който да се съчетае с дълбочината на знанията, експертизата и инструментариума на НАТО", коментира Джулиан Смит пред репортери в Брюксел.

Guardian: Какви са военните възможности на Русия в Украйна?

Guardian: Какви са военните възможности на Русия в Украйна?

Първоначалното военно предимство е огромно, но пълномащабно нахлуване и окупация са различно нещо