Външните министри на страните членки на Европейският съюз се противопоставиха на плана на новоизбрания президент Доналд Тръмп да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим и предупредиха, че това може да засили напрежението с Арабския свят, съобщава "Асошиейтед прес".

"Много е важно за нас всички да се въздържат от едностранни действия, особено от онези, които могат да имат сериозни последствия за масовото обществено мнение в обширни части на света", изтъкна ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини след разговорите в Брюксел.

Могерини е отказала да посочи какви последствия би могло да има, след като никакво официално решение не е вземано за преместване посолството.

Тръмп все още не е очертал ясна политика, която ще провежда в Близкия изток, но даде знак, че той ще се отнася с по-голяма симпатия към твърдолинейната позиция на десните управляващи в Израел в сравнение с предишните американски администрации. Той се зарече да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, част от който палестинците искат за столица на своята бъдеща държава.

"Ние със сигурност няма да преместим нашата делегация. Това е в Тел Авив", коментира Могерини.

По думите на шефката на европейската външна политика, ЕС щял да продължи да уважава международния консенсус, според който посолствата не трябва да бъдат позиционирани в окупирания Йерусалим.