ЕС подкрепя борбата на Турция срещу тероризма, но съветва страната да не започва военна операция в Северен Ирак, съобщава setimes.com.

"Турция отдавна подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Ирак, както и необходимостта от укрепване на иракското държавно управление. Това подкрепя и ЕС и ние не смятаме, че би било в интерес на когото и да е страна да се влошава още повече ситуацията в Ирак". Това е заявил европейски дипломат, пожелал анонимност, цитиран от медиите.

Една трансгранична операция може да усложни още повече присъединителните преговори на Турция с ЕС, е добавил той. Преговорите и така бяха затруднени от редица други проблеми, включително от дългогодишния спор за Кипър.

Така наречената "тройка на ЕС", състояща се от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, еврокомисаря по разширяването Оли Рен и помощник-секретаря на португалското външно министерство Жоао Кравиньо, се срещна с турския външен министър Абдула Гюл за обсъждане на редица въпроси, включително плановете на ЕС да отвори три нови глави в присъединителните преговори идния месец.

Гюл заяви пред дипломатите, че струпването на турски войски по границата на страната с Ирак напоследък не е подготовка за нахлуване, а по-скоро има за цел да повиши граничната сигурност и да предотврати проникването на терористи от Кюрдската работническа партия.

"Ние имаме пълното право да предприемем мерки срещу терористичните действия, насочени срещу нас от Северен Ирак", е заявил Гюл.

Щайнмайер, чиято страна понастоящем заема ротационното председателство на ЕС, потвърди, че въпросът е бил повдигнат по време на срещата. Той каза, че "тройката" е искала да разбере позицията на турското правителство.

„От изказванията на моя колега Гюл нямам впечатление, че Турция смята да започне трансгранична операция", заяви Щайнмайер.

Тримата дипломати бяха в Анкара, за да обсъдят, наред с други въпроси, кандидатурата за присъединяване на Турция към ЕС и напредъка на политическите и икономическите реформи.

Брюксел заяви по-рано, че ще отвори три преговорни глави - икономически и валутни въпроси, статистика и въпроси на финансовия контрол - до 1 юли, когато Португалия ще поеме ротационното председателство на ЕС от Германия.

"Възнамеряваме да подновим преговорите си с Турция по три глави на 26 юни," потвърди Щайнмайер. В забележка, изтълкувана като признак за продължаващото безпокойство на ЕС за ролята на военните в Турция, той изрази надежда, че "всички сили и институции ще изпълнят собствените си отговорности".

Членовете на "тройката" подчертаха също необходимостта от ускоряване на реформите, особено в областта на свободата на изразяване, правата на жените и правата на профсъюзите. Те отново настояха за премахване на спорния член от наказателния кодекс, според който е престъпление да се обиждат турската национална идентичност и държавни институции.

Новото правителство, което ще бъде сформирано след 22 юли, трябва да започне незабавно работа в тези области, за да запази набраната инерция за реформи, казаха дипломатите.