Международната контактна група за Венецеула призова Каракас към сдържаност и се обяви против употребата на сила срещу протестиращите граждани. Това се казва в изявление на външнополитическия офис на Европейския съюз, цитирано от радио "Свободна Европа".

ЕС се ангажира да подкрепи с всички сили демокрацията във Венецуела чрез провеждането на свободни избори.

На 30 април в Каракас се стигна до сблъсъци между многобройни привърженици на временния президент Хуан Гуайдо и силите за сигурност, лоялни към Николас Мадуро. Срещу протестиращите беше употребен сълзотворен газ.

Част от военните премина на страната на Гуайдо, но не е известно какъв е техният брой.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Мадуро се е готвел да избяга от страната, но е бил убелен от Кремъл да не го прави.

По-рано временният президент обяви заключителната фаза на операция "Свобода". Нейната цел е отстраняването на Николас Мадуро от властта на фона на безпрецедентната криза и икономически колапс в страната, довели населението до глад. От началото на кризата са емигрирали 3 млн. венецуелци.

Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън, държавният секретар Майк Помпео и вицепрезидентът Майк Пенс подкрепиха Гуайдо и опозицията и призоваха военните да преминат на тяхна страна.

Гуайдо е признат за легитимен лидер на страната от над 50 страни, включително САЩ и държавите от ЕС.