Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външните работи Жозеп Борел заяви в понеделник, че не е имало противопоставяне от страна на държавите-членки на предложението за налагане на санкции на радикалната палестинска групировка "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Но някои държави също така са поискали да бъдат предприети мерки срещу насилието над палестинци на Западния бряг.

Той направи изявлението след заседанието на Съвета по външни работи на ЕС.

Следователно е необходима "по-нататъшна стъпка", за да се въведат санкции срещу "Хамас".

Борел каза още, че работи по предложение за санкции срещу еврейските заселници на Западния бряг и че то ще бъде представено на страните членки възможно най-скоро.

"Дойде време да преминем от думи към действия и да предприемем мерките, които можем на Западния бряг", каза Борел.

Франция, Германия и Италия подкрепят санкции срещу Хамас

Франция, Германия и Италия подкрепят санкции срещу Хамас

Дипломати обаче казват, че ще бъде трудно да се постигне необходимото единодушие за забрани в целия ЕС

"Не мога да кажа, че е имало единодушие в Съвета, но се работи по намирането на списък на хората, отговорни за насилието и страните членки ще решат дали да одобрят предложението или не", добави той.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Франция, Германия и Италия призовават за специална схема за санкции срещу "Хамас".

Външните министри на ЕС се срещнаха в понеделник, за да обмислят възможните следващи стъпки в отговор на кризата в Близкия изток.

Сред възможните мерки за обсъждане на срещата са ограничения срещу финансите на "Хамас" и забрани за пътуване за израелски заселници, отговорни за насилието на Западния бряг.

В писмо до Борел външните министри на трите най-големи страни от блока заявиха, че е важно ЕС да предприеме "всички необходими мерки срещу терористичната група "Хамас" и нейните поддръжници".

ЕС обяви двама командири от "Хамас" за терористи

ЕС обяви двама командири от "Хамас" за терористи

Това решение е част от отговора на Европейския съюз

Дипломати казаха, че ще бъде трудно да се постигне необходимото единодушие за забрани в целия ЕС, тъй като страни като Австрия, Чехия и Унгария са верни съюзници на Израел.

Боевете започнаха на 7 октомври, след като "Хамас" организира изненадваща атака срещу Израел, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници. В отговор Израел обеща да унищожи ислямистката групировка, която управлява Газа от 2007 г.

По данни на здравните власти в Газа около 18 000 души са били убити при израелски атаки, а 49 500 са ранени. Около 100 от израелските заложници бяха освободени по време на едноседмичното примирие, което приключи на 1 декември.

Израел настъпва с танкове в Газа

Израел настъпва с танкове в Газа

Въпреки призивите за прекратяване на огъня, за да се предотврати хуманитарна катастрофа

Израел и "Хамас" влязоха и в словесна война.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че десетки бойци на групировката са се предали. "Хамас" опроверга твърдението и се похвали с унищожени 180 израелски военни превозни средства, без обаче да представи доказателства.

Докато вниманието на света беше приковано към военните действия в ивицата Газа, притесненията от разрастване на войната се засилиха от боевете между Израел и групировката "Хизбула" в Ливан, която е подкрепяна от Иран.

Сирийската армия също съобщи, че е свалила израелски ракети, изстреляни към столицата Дамаск от окупираните от Израел Голански възвишения тази нощ.