Високопоставен представител на Европейския съюз ще посети Техеран през тази седмица за възобновяване на преговорите по иранската ядрена сделка, съобщи Bloomberg с позоваване на свои източници. Според публикацията, вероятно за Иран ще отпътува заместник-генералният секретар на Европейската служба по външна политика и сигурност Енрике Мора.

Според източниците на Bloomberg, през последните дни страните, участващи в ядрената сделка полагат активни усилия за възобновяване на преговорите и вероятно това ще стане факт през близките три седмици.

Брюксел не коментира официално темата, като се ограничи с уверението, че външнополитическият офис на ЕС е за възможно най-бързо възобновяване на преговорите.

През миналата седмица Иран съобщи, че вече разполага с над 120 кг от 20% обогатен уран, което е много над нивото, договорено в сделката с шестте държави - международни посредници, през 2015 г.

МААЕ: Иран отново не спазва договореностите

МААЕ: Иран отново не спазва договореностите

Техеран отново отказа достъп до ядрен обект…

Ядрената сделка с Иран беше сключена през 2015 г. от петте държави - постоянни членки на Съвета за сигурност, и Германия. Според условията по споразумението, Техеран не може произвежда или придобива плутоний и метален уран в продължение на 15 години. Целта на сделката беше да се прекратят опитите на Иран да създаде ядрено оръжие, като в замяна беше предприета отмяна на наложени преди това международни санкции, както и санкции от отделни страни.

През май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от сделката и отново ще наложи санкциите, които бяха в сила преди сключването й. По думите му, тя не е донесла мир и никога няма да го направи, а Техеран е водещият световен спонсор на тероризма.