Иран е натрупал повече от 120 кг 20% обогатен уран, - много над нивото, договорено в сделката със световните сили през 2015 г., каза ръководителят на държавната агенция за атомна енергия пред държавната телевизия.

"Преминахме 120 килограма", каза Мохамад Еслами, ръководител на иранската организация за атомна енергия. "Имаме повече от тази цифра. Нашите хора знаят добре, че западните сили са имали за цел да ни дадат обогатено гориво с 20%, което да използваме в Техеранския реактор, но не са го направили. Ако нашите колеги не го направят, естествено ще имаме проблеми с липсата на гориво за реактора в Техеран."

През септември Международната агенция за атомна енергия съобщи, че Иран е увеличил своите запаси от уран, които са били обогатени над допустимия процент в сделката със световните сили през 2015 г. Иран е имал 84,3 кг уран, обогатен до 20%, спрямо 62,8 кг, когато МААЕ е докладвала за последен път през май.

Съгласно сделката Иран не е имал за цел да обогатява уран над 3,67%, доста под прага от 90%, необходим за използване в ядрените оръжия.

Съгласно споразумението от 2015 г. Китай, Франция, Германия, Великобритания и САЩ се съгласиха да отменят някои санкции срещу Иран, ако Техеран намали ядрената си програма.

МААЕ: Иран отново не спазва договореностите

МААЕ: Иран отново не спазва договореностите

Техеран отново отказа достъп до ядрен обект…

Но откакто Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от сделката през 2018 г., Техеран постепенно се отказа от ангажиментите си по споразумението, а САЩ наложиха нови санкции в отговор.

В петък външният министър на Иран Хосеин Амир-Абдолахиян заяви, че е оптимист, че преговорите за съживяване на сделката от 2015 г. ще постигнат напредък, при условие че Вашингтон напълно възобнови ангажиментите си.

Преговорите, чиято цел е да върнат Вашингтон и Техеран в съответствие с ядрения пакт от 2015 г., бяха прекъснати през юни, след като твърдолинейният духовник Ебрахим Раиси беше избран за президент на Иран.

"Разбира се, скоро ще се върнем към преговорите във Виена и не спираме да гледаме въпроса за проверката и получаването на необходимите гаранции за изпълнение на ангажиментите от западните страни", заяви Амир Абдолахиян.

Амир-Абдолахиан не даде подробности за механизма за проверка и наблюдение, който Техеран търси. Но Иран често изразява загриженост относно необходимостта да се провери дали санкциите на САЩ, премахнати съгласно споразумението, не се спазват от Вашингтон.

Иран се връща към ядрените преговори скоро

Иран се връща към ядрените преговори скоро

Техеран отново не дава конкретна дата