Германия отхвърли исканията на Иран властите в САЩ да размразят ирански активи на стойност 10 млрд. долара като условие за възобновяване на ядрените преговори, съобщава "Ройтерс".

От германското външно министерство категорично заявиха, че Техеран не може да поставя никакви допълнителни условия за възобновяване на преговорите по ядрената сделка.

Въпросното искане беше отправено от иранския външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан, който настоя Вашингтон да засвидетелства добра воля.

От германското ведомство призоваха Иран да поднови преговорите възможно най-скоро.

До месец продължават преговорите между Иран и световните сили

До месец продължават преговорите между Иран и световните сили

Разговорите по ядрената програма текат от април

Припомняме, по време на управлението на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., сключено с Иран, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и насочено към възпиране на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възстанови сделката. Страните обаче не могат да постигнат споразумение по това какви ограничения трябва да приеме Иран и кои от наложените санкции да премахне Вашингтон.

Борел: Скоро се възобновяват преговорите по иранската ядрена програма

Борел: Скоро се възобновяват преговорите по иранската ядрена програма

Но отново без конкретна дата

От април във Виена се провеждат преговори между Иран и международната "петорка" (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид.

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран.