Президентът на Иран Хасан Рохани в сряда заяви, че страната има способността да достигне 90-процентовото ниво на обогатяване на уран, необходимо за производството на ядрени оръжия, въпреки че правителството все още се стреми да предоговори ядрената сделка от 2015 г.

Рохани: Ако иска, Иран е способен да обогати уран и до 90%, но не за ядрено оръжие

Рохани: Ако иска, Иран е способен да обогати уран и до 90%, но не за ядрено оръжие

Международните ядрени организации считат уран обогатен до ниво от 20% или повече за оръжеен клас

Рухани, който трябва да напусне поста си следващия месец и да бъде заменен от твърдо избрания президент Ебрахим Райси, заяви за иранската държавна агенция IRNA, че "дори един ден да имаме нужда от 90-процентно обогатяване за реактор нямаме никакъв проблем и сме в състояние да си го осигурим. "

"Можем да направим всичко по мирен път, добави той на заседание на кабинета, според Асошиейтед прес. Те отнеха възможността да постигнат споразумение от това правителство, каза Рохани в сряда, според Ройтерс. Ние дълбоко съжаляваме, че пропуснахме тази възможност."

Ядреното споразумение за Иран от 2015 г. ограничава програмата на Техеран от обогатяване на уран само до 3,67 процента, което според АП е достатъчно за захранване на граждански ядрен реактор. Сега обаче страната повиши нивото си на обогатяване на уран до 60 процента.

МААЕ: Иран обогатява уран 16 пъти над ограничението

МААЕ: Иран обогатява уран 16 пъти над ограничението

Тревожни данни за ядрените амбиции на аятоласите

В началото на юли, Великобритания, Германия и Франция заявиха, че са сериозно загрижени от решението на Иран да произвежда обогатен уран.

Евротройка нарече това сериозно нарушение на ангажиментите на Техеран по иранската ядрена сделка. Подчертава се, че решението на Иран е стъпка към развитието на ядрените оръжия, тъй като страната няма гражданска нужда от производството на уран или научно-технически разработки в тази област.

По-рано САЩ направиха подобно изявление.

В края на юни, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова президента на САЩ Джо Байдън да отмени санкциите срещу Иран, както беше договорено при сключването на ядрената сделка през 2015 г.

Преди това стана ясно, че Иран повече няма да предава кадри от вътрешността на някои ирански ядрени обекти на Международната агенция за атомна енергия, тъй като споразумението за мониторинг между тях е изтекло.

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Мохамед Багер Галибаф направи съобщението в "Туитър"

Самият Рохани подчертава неведнъж, че ядрените амбиции на страната му са с изцяло мирни цели.