Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова президента на САЩ Джо Байдън да отмени санкциите срещу Иран, както беше договорено при сключването на ядрената сделка през 2015 г., съобщава "Ройтерс".

В доклад до Съвета за сигурност на ООН Гутериш също така призова Съединените щати да отменят забраната за търговия с нефт с Иран и да подновят изцяло проектите за неразпространение на ядрено оръжие.

САЩ готови за преговори с Иран по ядрената сделка

САЩ готови за преговори с Иран по ядрената сделка

Надежда за мир

Предстои 15-членният съвет да обсъди двугодишния доклад на генералния секретар за изпълнението на резолюцията от 2015 г. за ядрената сделка между Иран, САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай.

Призивът на Гутериш към Вашингтон идва на фона на преговорите за съживяване на сделката, по силата на която Иран приема ограничения на ядрената си програма в замяна на премахване на редица чуждестранни санкции, наложени спрямо страната.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от пакта през 2018 г. и отново наложи строги санкции. Това пък накара Техеран да започне да нарушава някои от условията на ядрената сделка през 2019 г.

Гутериш призова Иран да се върне към пълното изпълнение на ядрената сделка.

Вярвам, че пълното възстановяване на споразумението е най-добрият начин да се гарантира, че ядрената програма на Иран е изключително с мирна цел, заяви той.

Иран поставя 7 условия на САЩ за ядрената сделка

Иран поставя 7 условия на САЩ за ядрената сделка

Шанс за изпълнение на ядреното споразумение