Международната агенция за атомна енергия съобщи, че Иран е обогатил запасите си от уран с близо 16 пъти над лимита, договорен в ядреното споразумение от 2015 г., предаде АФП.

Агенцията се позова на тримесечния доклад на МААЕ.

Публикуваните данни показват, че запасите от обогатен уран в Иран приблизително са се увеличили до 3,241 килограма през май, което е значително по-високо от 2,967 килограма, официално регистрирани през февруари.

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Мохамед Багер Галибаф направи съобщението в "Туитър"

Ядреният надзорен орган на ООН също заяви, че няма достъп до данните за ядрения мониторинг на Иран от февруари, тъй като Техеран оказва натиск на фона на преговорите за съвместен всеобхватен план за действие за отмяна на всички санкции.

Преди месец ирански представители съобщиха, че страната им вече произвежда 60 процента обогатен уран - 30 процента под необходимото за атомно оръжие.

Иран пусна нови центрофуги за обогатяване на уран

Иран пусна нови центрофуги за обогатяване на уран

Режимът на аятоласите заяви, че се стреми за ядрената енергия само за "граждански цели"

Новината може да усложни преговорите във Виена за връщане на САЩ в ядрената сделка. След като бившият американски президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката през 2018 г., Иран започна на свой ред да пренебрегва различни аспекти на ядреното споразумение.