Председателят на парламента на Иран съобщи, че иранските учени са обогатили уран с концентрация от 60% - най-високото ниво, някога достигано в ядрената програма на Ислямската република, информира "Таймс ъв Израел".

Мохамед Багер Галибаф направи съобщението в "Туитър" 5 дни след атака по ядрения завод в Натанз, която според Техеран е дело на Израел.

Рохани: Ако иска, Иран е способен да обогати уран и до 90%, но не за ядрено оръжие

Рохани: Ако иска, Иран е способен да обогати уран и до 90%, но не за ядрено оръжие

Международните ядрени организации считат уран обогатен до ниво от 20% или повече за оръжеен клас

Той отбеляза, че обогатяването е започнало тази нощ.

Директорът на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи заяви, цитиран от АФП, че страната произвежда по 9 грама обогатен уран с концентрация от 60% на час.

"Ние сега правим по 9 грама на час", обяви той.

Атаката по завода в Натанз, при която според разпространяваната информация са повредени хиляди центрофуги, изглежда е част от ескалиралата тайна война между Израел и Иран.

Израелските власти не са коментирали нападението, на което Техеран се закани да отговори.

Иран е на малка крачка от обогатяване на уран с концентрация от 90%, което може да позволи на страната да създаде атомна бомба. До момента Ислямската република обогатяваше до 20% ниво на чистота на урана.

Иран: 60% обогатяване на уран е в отговор на ядрения тероризъм на Израел

Иран: 60% обогатяване на уран е в отговор на ядрения тероризъм на Израел

Иран твърди, че се нуждае от уран с по-висока концентрация за медицински цели

Преди Техеран обяви, че може да използва урана с обогатеност до 60% за кораби с ядрено захранване. Но Ислямската република няма такива кораби.

Извършената през уикенда атака по завода в Натанз първоначално бе описвана като прекъсване на електропреносната мрежа, но по-късно ирански представители започнаха да я определят за нападение.