Президентът на Иран Хасан Рохани коментира, че решението за засилване обогатяването на уран с чистота до 60% е в отговор на "ядрения тероризъм" на Израел, дни след атаката по ядрения завод в Натанз, информира АФП.

"Пускането на IR-6 (центрофуги) в Натанз днес или обогатяване до 60% - това е в отговор на вашата злоба", каза Рохани, като има предвид Израел.

Франция иска единен отговор срещу ядрения Иран

Франция иска единен отговор срещу ядрения Иран

Амбициите на аятоласите будят тревога

"Това, което направихте, е ядрен тероризъм. Това, което правим, е законно", подчерта държавният глава.

На среща на кабинета Рохани заяви още, че повредените центрофуги първо поколение IR-1 в Натанз ще бъдат подменени с центрофуги IR-6, които обогатяват уран много по-бързо.

"Искате да отнемете всичко от ръцете ни по време на разговорите, но нашите ръце са пълни. Ние отрязахме ръцете ви, едната с центрофуги IR-6 и другата с 60%", отбеляза той, цитиран от "Таймс ъв Израел".

Иран се насочва към атомната бомба - започва да обогатява уран с чистота от 60%

Иран се насочва към атомната бомба - започва да обогатява уран с чистота от 60%

Уран с чистота от над 90% е необходим за създаване на атомна бомба

Преди дни стана ясно, че нападение е прекъснало електрозахранването в ядрения завод в Натанз.

Постоянният представител на Иран в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Казем Гарибабади написа в "Туитър", че обогатяването с по-висока концентрация е започнало и очакват да увеличат продукцията следващата седмица.

Тази стъпка ще доближи Иран до обогатяване с 90% чистота, което потенциално съкращава времето за създаване на атомно оръжие.

Страната вече започна да обогатява уран до 20%, заявявайки, че е готова да отмени решението си само ако всички страни по ядреното споразумение се върнат към спазването му.

Иран: Израел направи "много лош залог" с взрива в Натанз

Иран: Израел направи "много лош залог" с взрива в Натанз

Това обяви иранският първи дипломат Мохамед Зариф

Обогатеният уран с ниска чистота, обикновено 3-5% концентрация на У235, може да се използва за производство на гориво за АЕЦ. С концентрация от 20% или повече се използва в изследователски реактори. Уран с чистота от над 90% е необходим за създаване на атомна бомба.

Сключеното ядрено споразумение между Иран и световните сили разрешава на Техеран да обогатява уран с чистота не повече от 3,67%.

Иран твърди, че се нуждае от уран с по-висока концентрация за медицински цели.

Взривът в Натанз причинен от дистанционно детонирана бомба

Взривът в Натанз причинен от дистанционно детонирана бомба

Ще са необходими много месеци, за да бъдат отстранени щетите

Гарибабади отбеляза, че новият материал значително ще подобри качеството и количеството на радиофармацевтичните продукти.

Въпреки че Иран обяви, че ще започне да обогатява уран с чистота от 60%, израелска телевизия информира, че Ислямската република ще може да обогати много малки количества на това ниво, тъй като Натанз все още е извън строя след атаката.

Анализаторът Алон Бен Давид на Канал 13 коментира, че иранците не могат да обогатяват в Натанз, защото 6000-те центрофуги не работят. Има 1000 центрофуги в ядрения завод във Фордо, които могат да обогатяват до 60% в много малки количества, което не представлява голяма заплаха, подчерта израелският анализатор.

Висш ирански представител потвърди вчера, че експлозията в Натанз е унищожила или повредила хиляди центрофуги.

Иран обвини Израел за Натанз, обеща да отмъсти на ционистите

Иран обвини Израел за Натанз, обеща да отмъсти на ционистите

Ционистите искат да си отмъстят на иранския народ