Иран възобнови обогатяването на уран с чистота до 20% в подземен ядрен комплекс, обяви правителството, цитирано от "Ройтерс".

Това е в нарушение на сключената през 2015 г. ядрена сделка със световните сили и вероятно ще усложни плановете на новоизбрания президент Джо Байдън да върне САЩ в споразумението.

САЩ отмениха решението си - самолетоносач остава в Персийския залив заради Иран

САЩ отмениха решението си - самолетоносач остава в Персийския залив заради Иран

Самолетоносачът патрулира в Персийския залив от ноември

"Преди няколко минути започна процесът по обогатяване на уран с 20% в комплекса за обогатяване "Фордо", каза говорител на иранското правителство.

Стъпката е една от многото, споменати в закон, прокаран от парламента на Иран през миналия месец в отговор на убийството на ядрения учен Мохсен Фахризадех.

На 1 януари Международната агенция за атомна енергия съобщи, че е била информирана от Техеран, че планира да възобнови обогатяването на уран до 20% във "Фордо".

Иран размаха пръст на САЩ

Иран размаха пръст на САЩ

Островът е в близост до входа на стратегическия Ормузки проток

"Процесът по инжектиране на газ в центрофугите започна преди няколко часа и първият продукт от уран хексафлуорид (UF6) ще бъде готов до няколко часа", поясни иранският говорител. Той добави, че процесът е започнал след предприемането на мерки като уведомяването на Международната агенция за атомна енергия.

Иран по-рано наруши ядреното споразумение, в което е заложено да се обогатява уран с чистота до 3,67%. Ислямската република започна да обогатява до 4,5% преди да се насочи към 20%. За създаването на атомна бомба е необходим уран с чистота от 90%.

МААЕ: Иран обогатява уран до 20%

МААЕ: Иран обогатява уран до 20%

Ново напрежение в Близкия изток

По-рано днес стана ясно, че САЩ са отменили решението си да изтеглят самолетоносач от Персийския залив. Пентагонът обяви, че заради последните заплахи на Иран USS Nimitz ще остане на позиция.

През уикенда бе отбелязана една година от убийството на иранския командир Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис от Хашд аш Шааби - паравоенната проиранска групировка.

Хиляди в Ирак настояваха за отмъщение.