Външният министър на Иран обяви, че Израел е направил "много лош залог", ако смята, че предполагаемият му саботаж в ядреното съоръжение в Натанз ще спре опитите за отмяна на санкциите на САЩ срещу Техеран.

"Ако (Израел) смята, че може да попречи на Иран да предприеме действия за отмяна на санкциите от иранския народ, тогава те направиха много лош залог", коментира Мохамад Джавад Зариф на съвместна пресконференция с гостуващия си руски колега Сергей Лавров, съобщава "Франс прес".

Взривът в Натанз причинен от дистанционно детонирана бомба

Взривът в Натанз причинен от дистанционно детонирана бомба

Ще са необходими много месеци, за да бъдат отстранени щетите

"Това, което направиха в Натанз, мислеха, че ще намали влиянието на Иран" в преговорите за връщане на САЩ в споразумението, отбеляза Зариф и настоя: "Но това дава възможност на Иран законно, легитимно и за да компенсира тази терористична глупост, да използва всеки капацитет, който има в Натанз."

Той подчерта, че заводът за обогатяване на уран щял да бъде направен "по-мощен" с усъвършенствани центрофуги.

Освен това Зариф заяви, че "актовете на саботаж" и санкциите нямало да дадат на САЩ допълнителен лост в преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., които трябва да бъдат възобновени в сряда.

Иран обвини Израел за Натанз, обеща да отмъсти на ционистите

Иран обвини Израел за Натанз, обеща да отмъсти на ционистите

Ционистите искат да си отмъстят на иранския народ

"Нямаме проблем с връщането към изпълнението на нашите ангажименти по JCPOA", изтъкна той, визирайки споразумението със световните сили, което Вашингтон напусна през 2018 г.

"Но американците трябва да знаят, че нито санкциите, нито актовете на саботаж ще им дадат инструменти за преговори, а тези действия само ще направят ситуацията по-трудна за тях", подчерта иранският първи дипломат.

САЩ, основният партньор на Израел в областта на сигурността, се стремят да възобновят ядреното споразумение от 2015 г., целящо да ограничи програмата на Техеран, така че да не може да се сдобие с ядрено оръжие - ход, на който Израел се противопоставя твърдо, по-специално премиера Бенямин Нетаняху.

Случилото се в Натанз не се отразява добре върху ядрените преговори, предупреди Берлин

Случилото се в Натанз не се отразява добре върху ядрените преговори, предупреди Берлин

Това, което чуваме да излиза от Техеран в момента, не е положителен принос, особено развитието в Натанз

САЩ заявиха, че са готови да премахнат или разхлабят санкциите, които са "несъвместими" с ядреното споразумение, както и санкции, които са "несъвместими с ползите", които Иран очаква да получи от съгласието си за споразумението.

Депутати в Техеран обаче призоваха дискусиите да бъдат прекратени след инцидента в Натанз, въпреки че САЩ отрекоха вчера, че са замесени.

Според "Ню Йорк таймс" американски официални лица са заявили, че не знаят дали иранските им колеги ще се появят във Виена в сряда, когато преговорите по споразумението трябва да бъдат възобновени.

Но днес Лавров заяви, че Москва очаква иранското ядрено споразумение да бъде спасено.

Иран подозира терористичен акт зад аварията в ядрения завод в Натанз

Иран подозира терористичен акт зад аварията в ядрения завод в Натанз

Това бил опит на враговете на Иран да спрат ядрения напредък на страната

"Очакваме, че ще бъде възможно да се запази Съвместният всеобхватен план за действие", каза Лавров след разговорите със Зариф в Техеран.

"Доколкото разбрахме, нашите партньори в Техеран изразиха готовност незабавно да се придвижат в тази посока", ако Вашингтон спази споразуменията в неговия край, добави Лавров.

Руският първи дипломат също така разкритикува неотдавнашните санкции на ЕС срещу Иран, заявявайки, че те повдигали "огромен брой въпроси", докато преговорите, целящи съживяване на споразумението за ограничаване на ядрената амбиция на Техеран, продължават. Вчера ЕС добави осем ирански служители от силите за сигурност, включително шефа на влиятелната Революционна гвардия, и три известни затвора към черния списък на санкциите заради репресиите срещу протестите през 2019 г.

Неделната атака срещу ядреното съоръжение в Натанз хвърля голяма сянка върху възобновяването на непреки преговори между САЩ и Иран за съживяване на международното споразумение, ограничаващо ядрената програма на Иран.

Иран е започнал да обогатява уран с нови центрофуги в Натанз

Иран е започнал да обогатява уран с нови центрофуги в Натанз

Това е допълнително нарушение на ядрената сделка