Прекъсването на електричеството в иранския ядрен завод в Натанз е "терористичен акт". Това обвинение отправиха от Иранската организация за атомна енергия (AEOI), съобщава ДПА.

Осъждаме терористичния акт в Натанз, опит на враговете на Иран да спрат ядрения напредък на страната, заяви председателят на организацията Али Акбар Салехи.

Той посочи и че част от плана е бил да се прекъснат новите преговори във Виена, насочени към търсене на начин за отмяна на международните санкции, наложени на Иран заради развиването на ядрената програма на страната.

Редица подробности около вчерашния инцидент обаче все още се изясняват. Провежда се разследване, за да се установи какво точно се е случило и кой може да е причинил прекъсването.

Иран съобщава за "инцидент" в ядрения си завод в Натанз

Иран съобщава за "инцидент" в ядрения си завод в Натанз

Само часове след пускането на нови центрофуги за обогатяване на уран

По данни на иранската атомна комисия, прекъсването на захранването е възникнало в цех пред основното съоръжение. Няма смъртни случаи и дейността на завода не е спирала въпреки аварията.

Междувременно в Израел се появиха спекулации в "Йерусалим поуст", че може да е била причинена експлозия поради израелска кибератака.

От ДПА посочват, че това не би било изненадващо, тъй като Израел гледа на иранската ядрена програма като на съществена заплаха. Иранските власти също нееднократно са заявявали, че гледат на Израел като на враг. Това означава, че ако страната придобие способност да изстрелва ядрени оръжия, ще може да удари всяка част на Израел.

Иран пусна нови центрофуги за обогатяване на уран

Иран пусна нови центрофуги за обогатяване на уран

Режимът на аятоласите заяви, че се стреми за ядрената енергия само за "граждански цели"

Припомняме, инцидентът в ядрения завод в Натанз стана само часове, след като в ядреното съоръжение в Натанз бяха пуснати в експлоатация допълнителни центрофуги за обогатяване на уран.

В завода започнаха работа 164 центрофуги от модела IR-6, както и 30 от модела IR-5. Провеждат се и технически тестове на центрофугите IR-9.

Въпреки че действията на страната противоречат на Съвместния всеобхватен план за действие, иранският президент Хасан Рохани увери, че обогатяването на уран, извършвано в страната, не е свързано с производството на атомни оръжия.

В ядрената сделка от 2015 г. Техеран се съгласи да използва само по-стария тип центрофуги и да спазва обогатяването на уран до нива от 4%. От началото на 2021 г. обаче страната започна да обогатява уран с чистота до 20%, което е само на една крачка от производството на уран за военни цели.

Според Иранската организация за ядрена енергетика с новите центрофуги обогатяването на уран ще може да се повиши до 60%.