Министърът на външните работи на Иран обвини Израел за прекъсването на електрозахранването в ядрения обект Натанз, което е причинило огромни щети. Мохамед Джавад Зариф обеща Ислямската република да си "отмъсти на ционистите" и да замени повредените центрофуги в завода с по-добри, пише "Таймс ъв Израел".

Коментарите на Зариф са направени по време на срещи на Националната комисия по сигурността към иранския парламент.

"Ционистите искат да си отмъстят на иранския народ за успешното вдигане на репресивните санкции", каза Зариф и подчерта: "Но ние няма да им позволим и ще отмъстим на ционистите".

Мосад стои зад атаката по Иран, върнала ядрената програма с 9 месеца назад

Мосад стои зад атаката по Иран, върнала ядрената програма с 9 месеца назад

Ще отнеме най-малко 9 месеца да се възстанови производството в Натанз

Министърът смята, че Израел се опитва да блокира отмяната на международните санкции срещу Иран, но "ционистите ще получат своя отговор при по-нататъшния ядрен напредък".

Той обясни, че по-старите центрофуги от първо поколение, повредени при кибератаката, могат да бъдат заменени от по-нови, по-добри машини.

"Ако си мислят, че нашата ръка на преговорите е отслабена, това ще подсили позицията ни. Преговарящите страни трябва да са наясно, че ако те са се изправили пред завод за обогатяване с първо поколение центрофуги, сега Натанз може да бъде само с модерни центрофуги", подчерта министърът.

Топ иранският дипломат също каза пред депутатите, че е необходима по-добра защита на секретните обекти, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Иран подозира терористичен акт зад аварията в ядрения завод в Натанз

Иран подозира терористичен акт зад аварията в ядрения завод в Натанз

Това бил опит на враговете на Иран да спрат ядрения напредък на страната

В неделя израелски и американски медии, позовавайки се на разузнавателни източници, съобщиха, че прекъсване на електрозахранването в Натанз е причинило огромни щети по центрофугите и е върнало иранската програма за обогатяване на уран с най-малко 9 месеца.

В същото време Иран нарече инцидента "ядрен тероризъм".

Говорител на Министерството на външните работи на Иран заяви на брифинг, че инцидентът може да се възприеме като "акт срещу човечеството".

"Няма замърсяване или пострадали, но можеше да причини бедствие. Може да се разглежда като акт срещу човечеството", отбеляза представителят.

Иран съобщи, че е установил човека, който е прекъснал електрозахранването към Натанз. Информацията разпространява иранският сайт Nournews, който се позовава на разузнавателни източници.

"Човекът е идентифициран...Предприети са необходимите мерки за арестуването на този човек, който причини прекъсването на електрозахранването в едно от помещенията в Натанз", отбелязва медията.

Висши израелски представители намекнаха, че Израел стои зад атаката. "Ню Йорк таймс" цитира американски и израелски разузнавачи, които потвърждават, че зад атаката стои Мосад.

Иран съобщава за "инцидент" в ядрения си завод в Натанз

Иран съобщава за "инцидент" в ядрения си завод в Натанз

Само часове след пускането на нови центрофуги за обогатяване на уран