Прекъсването на електрозахранването в ядрения обект Натанз, което Техеран описа като "ядрен тероризъм", изглежда е причинило големи поражения по центрофугите и е върнало програмата за обогатяване на уран на Ислямската република с най-малко 9 месеца. Това разкриха израелски и американски медии, позовавайки се на източници от разузнавателни служби, пише "Таймс ъв Израел".

Иран подозира терористичен акт зад аварията в ядрения завод в Натанз

Иран подозира терористичен акт зад аварията в ядрения завод в Натанз

Това бил опит на враговете на Иран да спрат ядрения напредък на страната

Висши израелски представители намекнаха, но не потвърдиха категорично, че Израел стои зад кибератаката. "Ню Йорк таймс" пише, позовавайки се на американски и израелски представители от разузнавателните служби, че Израел стои зад нападението.

Източник от разузнаването коментира пред израелската телевизия Кan, че са нанесени щети по различни центрофуги, монтирани в топ секретния ядрен обект, ограничавайки възможностите на Ислямската република да обогатява уран.

Източникът допълва, че способностите на Иран са сериозно засегнати.

Израелският Канал 13, който също се позовава на източници от разузнаването, излиза с подобна оценка, че кибератаката е нанесла сериозни поражения по програмата за обогатяване на уран на Техеран.

Израел иска тясно сътрудничество със САЩ, за да гарантира че сделката с Иран го защитава

Израел иска тясно сътрудничество със САЩ, за да гарантира че сделката с Иран го защитава

Американският военен министър Лойд Остин е в Тел Авив

"Ню Йорк таймс" пише, цитирайки двама представители на разузнавателни служби, че атаката е причинила голяма експлозия, която напълно е унищожила независимата и силно укрепена вътрешна електропреносна мрежа, която захранва подземните центрофуги, които обогатяват уран.

Изданието допълва, че ще отнеме най-малко 9 месеца да се възстанови производството в Натанз.

В неделя вечерта източници от разузнаването, цитирани от медии, разкриха, че Мосад стои зад атаката.

"Гардиън" пише, че Израел не е наложил мерки за цензуриране на медиите, както често го прави след подобни инциденти в миналото. Атаката е отразявана широко от израелските медии. Общественото радио предприе необичайната стъпка да обяви, че Мосад има основна роля.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че борбата срещу Иран е голяма мисия.

Началникът на Генералния щаб на израелската армия Авив Кохави коментира напрежението с Иран по време на реч в неделя. Операциите на израелската армия в Близкия изток не са скрити от очите на врага. Те ни наблюдават и проучват способностите ни и предприемат стъпки предпазливо, подчерта той.

Инцидентът в ядрения завод в Натанз стана само часове, след като в ядреното съоръжение в Натанз бяха пуснати в експлоатация допълнителни центрофуги за обогатяване на уран.

В завода започнаха работа 164 центрофуги от модела IR-6, както и 30 от модела IR-5. Провеждат се и технически тестове на центрофугите IR-9.