Израел ще работи в тесен контакт със САЩ за да гарантира, че споразуменията с Иран предотвратянат надпреварата във въоръженията в региона и да обезпечат защитата на еврейската държава. Това заяви в неделя израелският министър на отбраната Бени Ганц по време на съвместна пресконференция в Тел Авив с американския си колега Лойд Остин, цитирани от израелски медии.

"Техеран сега представлява стратегическа заплаха за международната сигурност, Близкия Изток и Държавата Израел. Ще работим тясно с нашите американски съюзници, като се уверим, че всяко ново споразумение с Иран осигурява жизнено важни интереси на държавите по света. От САЩ предупреждават за опасната надпревара във въоръжаването в региона, а така също и защитават Държавата Израел", каза Остин.

Китай кани палестинци и Израел на преговори и разговаря с Иран

Китай кани палестинци и Израел на преговори и разговаря с Иран

Китай твърди, че е различен от САЩ, Великобритания, Канада и ЕС и следва политика на мира

Ганц допълни, че в хода на сегашните преговори (с Остин) Израел разглежда САЩ като пълноценен партньор на всички направления, основното, от което е Иран.

Остин от своя страна каза, че "двустранните отношения между САЩ и Израел имат ключово значение за стабилността в региона. Той допълни, че Вашингтон "продължава да работи с тях, за да обезпечи качественото превъзходство на Израел" на Близкия Изток и съобщи, че ще обсъди с израелските си колеги нормализирането на отношенията на еврейската държава с арабските страни.

Остин пристигна в Израел в неделя сутринта. Това е първата визита в еврейската държава на високопоставен представител на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, отбелязва държавното израелско радио Kan. Шефът на Пентагона по време на днешната си официална визита има планирани преговори с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Иран съобщава за "инцидент" в ядрения си завод в Натанз

Иран съобщава за "инцидент" в ядрения си завод в Натанз

Само часове след пускането на нови центрофуги за обогатяване на уран