Китайското правителство планира да покани израелци и палестинци да проведат преговори в Китай, заяви в сряда телевизионният канал "Ал-Арабия", цитиран интервю с външния министър Уан И, съобщава "Ройтерс".

Уан, който започна тази седмица посещение в Близкия изток, също изрази подкрепа за саудитска инициатива, обявена в понеделник за прекратяване на войната в Йемен, според саудитския канал, базиран в Дубай.

Китай се представя и друг път в миналото като алтернатива на САЩ, когато става въпрос за посредничество между израелци и палестинци, като предлага предложения за прекратяване на техния десетилетен конфликт. "Ще поканим палестински и израелски общественици да проведат преговори в Китай", коментира Уан И.

Относно Йемен той призова "за прилагане на саудитската инициатива за уреждане в Йемен възможно най-скоро." Мирната инициатива в Саудитска Арабия включва прекратяване на огъня и възобновяване на въздушните и морските връзки с териториите, държани от хусите в Йемен.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин коментира, че "Китай приветства политическата инициатива, предприета от Саудитска Арабия, и оценява положителната стъпка на Саудитска Арабия за деескалация на ситуацията в Йемен. Надяваме се, че Йемен може да осъществи всеобхватно прекратяване на огъня и да се върне към политическо уреждане на ранен етап и че в страната могат да бъдат възстановени мир, стабилност и нормален ред".

Белият дом "ще презарежда" отношенията с Палестина

Белият дом "ще презарежда" отношенията с Палестина

Новият план на Джо Байдън за Близкия изток е на ранен етап

Китайският външен ще посети и иранската столица през следващите дни, за да проведе разговори с висши ирански служители относно стратегическите отношения и водещите регионални и международни събития, съобщи иранското външно министерство.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде заяви, че Уан И ще пристигне в Техеран в петък за официални разговори с иранския си президент Хасан Рухани и колегата си Мохамад Джавад Зариф.

Той добави, че двете страни ще обсъдят начини за насърчаване на стратегическото сътрудничество между Техеран и Пекин и последните регионални и глобални събития, предаде агенция "Тасним".

Китай поддържа приятелски връзки с Иран и остава страна по ядреното споразумение от 2015 г., официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA), от което САЩ се оттеглиха през 2018 г. и впоследствие наложиха "най-тежките икономически санкции досега" .

Иранският външен министър посети Пекин през октомври и проведе разговори с китайския си колега относно стратегическото партньорство на двете страни. Зариф заяви, че и Иран, и Китай се противопоставят на едностранната политика на САЩ по отношение на регионалното и международното развитие и на опитите да създаде "еднополюсен свят".

Хаменей: Иран вече не вярва на обещанията на САЩ

Хаменей: Иран вече не вярва на обещанията на САЩ

"Американците твърдяха на хартия, че санкциите ще бъдат премахнати, но на практика не го изпълниха"

"С разпространението на епидемията, продължаващата нестабилност и повтарящите се горещи точки в Близкия изток, страните от този регион се надяват да засилят антиепидемичното сътрудничество и сътрудничеството за развитие и да задълбочат обмена на държавно управление с Китай и се надяват, че Китай ще играе по-голяма роля в регионалните дела", коментира Хуа Чунин.

По думите й, "посещението Уан И в Близкия изток демонстрира значението, което Китай отдава на отношенията си със страните от региона и искреността на Китай в задълбочаването на взаимноизгодното сътрудничество. Това също така показва, че Китай поема отговорно отношение към насърчаването на сигурността и стабилността в Близкия изток".

"Уан И ще има задълбочена стратегическа комуникация с тези държави, ще ускори прилагането на важни консенсуси, постигнати от президента Си Дзинпин и неговите колеги, ще насърчи синергията между изграждането на нова парадигма за развитие в Китай и основните стратегии за развитие в тези страни, подкрепят борбата на регионалните държави срещу вируса и социално-икономическото възстановяване, стимулират висококачественото сътрудничество BRI и обсъждат взаимно сътрудничество", допълва тя.

Хуа Чунин обясни, че "китайската дипломация е коренно различна от тази на САЩ, Великобритания, Канада и ЕС. Китай следва независима външна политика на мира. Ние вярваме, че държавите, независимо от размера и силата, са равноправни членове на международната общност. Ние поддържаме нов тип международни отношения, включващи неконфликтност, неконфронтация, взаимно уважение и взаимно сътрудничество. Ние се застъпваме за изграждането на общност с общо бъдеще за човечеството".

"Ние вярваме, че светът е многообразен и страните с различна система, история и култура могат да съществуват в хармония и да постигат печеливши резултати чрез взаимно изгодно сътрудничество. Не сме и няма да инициираме конфронтация, конфликт или разделение. Напротив, Китай напредва в изграждането на общност с общо бъдеще за човечеството. Тези, които практикуват блокова политика чрез формиране на клики, са за "псевдо-многостранност". Китай поддържа истински многостранност, при която всяка страна се ползва със законното си право на развитие, всички членове на международната общност участват в глобалното управление на равни начала и всички страни могат да постигнат развитие. Истинският многостраност също означава, че сътрудничеството между страните може да направи света по-спокойно място, където човечеството продължава да напредва".

"Факт е, че не всички американски съюзници, с изключение на Канада и Великобритания, следват сляпо САЩ. Някои държави от ЕС са принудени да го направят. Лидерите, политиците и дипломатите, които са визионери и отдадени да служат на своя народ, няма да следват сляпо така наречения съюз. Много страни в нашия регион казват, че се надяват на мирно съжителство между Китай и САЩ и стабилни и китайско-американски отношения. Това е общият стремеж на двата народа и хората по света".

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада