Техеран не вярва на обещанията на Съединените щати за отмяна на санкциите. Това заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, цитиран от "Ройтерс". Думите му са по повод това, че Техеран ще се върне към ангажиментите си по ядреното споразумение от 2015 г. едва след като Вашингтон напълно отмени санкциите.

"Доверихме се на Америка по времето на Барак Обама (бившия президент на САЩ - бел.ред.) и изпълнихме ангажиментите си. Но те не го направиха. Американците твърдяха на хартия, че санкциите ще бъдат премахнати, но на практика не го изпълниха", заяви иранският лидер пред държавната телевизия.

По негови думи Иран вече няма доверие на обещанията на САЩ.

Иран настоява Байдън да отмени "безусловно" санкциите на САЩ

Иран настоява Байдън да отмени "безусловно" санкциите на САЩ

За да спаси ядреното споразумение от 2015 година

Припомняме, Иран започна да нарушава наложените му ограничения за обогатяване на уран, след като през 2018 г. САЩ се оттеглиха от пакта при тогавашния президент Доналд Тръмп и възстановиха икономическите санкции срещу Техеран. Новата администрация на президента Джо Байдън заяви, че ще се присъедини отново към сделката, но едва след като Техеран започне да спазва напълно условията.

Иран вече постави на САЩ седем предварителни условия, за да се върне на масата за преговори. Те засягат санкциите, хода на преговорите и сключването на други споразумения.

През януари тази година стана ясно, че Иран е произвел 17 килограма уран с чистота 20% в рамките на месец. Държавата е с още една стъпка по-близо до необходимите нива на обогатяване на уран за създаване на атомно оръжие - обогатяване с чистота от 90 процента.

Меркел: Иран трябва да се върне към ядреното споразумение

Меркел: Иран трябва да се върне към ядреното споразумение

Ще изпрати положителен сигнал с това действие