Иран трябва да изпрати положителни сигнали за увеличаване на шансовете за връщане към ядреното споразумение от 2015 г. и за премахване на противопоставянето със западните сили. Това каза германският канцлер Ангела Меркел на президента Хасан Рухани по време на  телефонен разговор в сряда, предаде "Ройтерс".

Говорителят на Меркел Щефан Зайберт заяви, че германският лидер е казал на Рохани, че е загрижен заради това, че Иран продължава да нарушава ангажиментите си по сделката.

Припомняме, че по-рано в сряда върховният лидер на Ислямската република Али Хаменеи взе отношение по темата, като заяви, че Иран иска да види "дела, а не думи" от страните, които участват в ядреното споразумение от 2015 година.

Иран плаши да намали още ангажиментите си по ядреното споразумение

Иран плаши да намали още ангажиментите си по ядреното споразумение

Ако другите страни по споразумението не изпълнят задълженията си

"Чухме много приятни думи и обещания, които на практика не бяха изпълнени и бяха предприети противоположни действия. Думите и обещанията не са добро нещо. Този път искаме само действия от другата страна и ние също ще действаме", обясни Хаменеи.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че Иран ще намали сътрудничеството с инспекторите на агенцията от следващия вторник.

На 21 февруари законът задължава правителството да прекрати обширните правомощия за инспекция, дадени на Международната агенция за атомна енергия по споразумението от 2015 г., и да ограничи инспекциите само до обявени ядрени обекти.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля широк набор от идеи за това как да се съживи иранското ядрено споразумение между Техеран и шестте световни сили, което беше изоставено от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. Тръмп отново наложи тежки санкции на Иран.

В отговор Техеран наруши ключовите ограничения на споразумението, обогатявайки уран до 20% - над тавана от 3,67%, но под 90%, необходими за оръжия - разширявайки запасите си от нискообогатен уран и използвайки модерни центрофуги за обогатяване.

Иран вече произвежда метален уран, който се влага в атомните бомби

Иран вече произвежда метален уран, който се влага в атомните бомби

Информацията е потвърдена при инспекция на МААЕ...