Саудитска Арабия предложи на шиитските бунтовници в Йемен "всеобхватно" спиране на огъня. Това е част от предложения за прекратяване на катастрофалния конфликт, който продължава шеста година, информират АФП и АП.

Предложенията включват "всеобхватно спиране на огъня в страната под надзора на ООН", се казва в съобщение на правителството, а също отваряне на голямо летище в столицата.

Рияд обвини Иран, че доставя безпилотници и ракети на хусите в Йемен

Рияд обвини Иран, че доставя безпилотници и ракети на хусите в Йемен

САЩ обявиха, че остават ангажирани за защитата на Саудитска Арабия

Това се случва на фона на засилените действия на хусите, които в последно време зачестиха ударите по саудитски рафинерии с безпилотни самолети и ракети.

Миналата година Рияд обяви едностранно спиране на огъня, което се провали. През уикенда бе съобщено за интензивни сблъсъци около важния град Мариб. Водената от Саудитска Арабия коалиция бомбардира столицата Сана в неделя.

"Сега всичко зависи от хусите", заяви на пресконференция в Рияд външният министър на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан. "Хусите трябва да решат дали поставят интересите си на първо място, или интересите на Иран на първо място", подчерта той.

Донорската конференция за Йемен събра по-малко от половината средства

Донорската конференция за Йемен събра по-малко от половината средства

ООН иска да се избегне най-тржкият глад, който светът е виждал от десетилетия насам

Монархията прави две отстъпки в плана, но не изпълнява всички искания на хусите. Първото е отваряне на международното летище в Сана, което не е изпълнявало редовни полети от 2015 г. Второто е събиране на данъци, митнически и други такси на пристанището в Ходейда, докато внасяният петрол ще бъде поставен на обща сметка на Централната банка на Йемен. До тези пари ще имат достъп хусите и признаното правителство в Йемен за изплащане на заплатите на чиновниците и за други програми.

По-късно хусите отхвърлиха предложението на Рияд като "нищо ново" и настояха първо да бъде вдигната въздушната и морска блокада.

Саудитска Арабия трябва да обяви, че прекратява агресията и напълно вдига блокадата, отговори говорител на шиитските бунтовници.