Разочарование от донорската конференция за Йемен изрази генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Повод за критичните му бележки стана фактът, че е събрана по-малко половината от исканата сума, предаде АП. Гутериш предупреди, че това може да бъде смъртната присъда за разкъсания от войната Йемен.

ООН поиска 3,85 млрд. долара за финансиране на спешно необходими хуманитарни програми, но само 1,7 млрд. долара бяха събрани. "Милиони йеменски деца, жени и мъже отчаяно се нуждаят от помощ, за да живеят. Съкращаването на помощта е смъртна присъда," заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявление. Определяйки резултата като разочароващ, той каза, че обещаните средства са по-малко от получените от ООН през 2020 г., когато даренията бяха засегнати за първи път от  коронавируса и милиард долара по-малко от 2019 г.

"Най-доброто, за което може да се каже днес, е, че то представлява първоначална вноска. Благодаря на тези, които са били щедри и моля другите да обмислят отново какво могат да направят, за да се избегне най-тежкият глад, който светът е виждал от десетилетия насам" каза той.

Повече от 100 правителства и донори взеха участие в конференцията, организирана съвместно от Швеция и Швейцария.

Половината деца под 5-годишна възраст в Йемен тежко недохранени

Половината деца под 5-годишна възраст в Йемен тежко недохранени

Страната се нуждае от помощ за оцеляването си

Припомняме, че през февруари агенции към ООН предупредиха, че около 400 000 деца под 5-годишна възраст са в опасност да умрат от остро недохранване в разрушения от войната и обеднял Йемен. Те уточниха, че половината от хората в най-уязвимата възрастова група или 2,3 милиона малки деца се очаква да страдат от тежко недохранване тази година. "Тези числа са поредният вик за помощ от Йемен, където всяко недохранено дете означава и семейство, което изпитва затруднения да оцелее", подчерта тогава шефът на Световната програма по прехраната Дейвид Бийсли в съвместно изявление.

Броят на децата в Йемен с опасност за живота от липса на храна се е увеличил до 400 000, което е увеличение с 22 процента спрямо 2020 г. "Повече деца ще умират с всеки изминал ден, който мине без действия", изтъкна Хенриета Форе, ръководител на УНИЦЕФ, агенцията за децата на ООН. "Хуманитарните организации се нуждаят от спешни предвидими ресурси и безпрепятствен достъп до общности на място, за да могат да спасяват животи", призова тя. Агенциите на ООН предупредиха, че около 1,2 милиона бременни или кърмещи жени също се очаква да страдат от екстремно недохранване през 2021 година.

Йемен е погълнат от кръвопролитна борба за власт, избухнала през 2014 г. между неговото правителство, подкрепяно от Саудитска Арабия, и подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси, които контролират столицата Сана и по-голямата част от северната част на страната.

Днес милиони йеменци са на ръба на глада с разрушена икономика, с почти нефункциониращи училища и болници и десетки хиляди убити. Според ООН над 3 млн. души са разселени и близо 80 процента от 29-милионното население се нуждае от някаква форма на помощ за оцеляване.

САЩ махат хусите в Йемен от списъка с терористи

САЩ махат хусите в Йемен от списъка с терористи

За да подпомогнат мирния процес