Донорска конференция за Йемен с домакини Швеция и Швейцария ще бъде свикана през март, съобщи в неделя "Ройтерс", като се позова на четири източника. Подкрепата на ООН за международни донори през юни миналата година не достигна целта си от 2,4 милиарда долара, като събра само 1,3 милиарда долара за това, което ООН описва като най-голямата хуманитарна операция в света.

Предложената начална дата за новата донорска конференция е 1 март, казаха четирите източника, но целевата сума и плановете предстои да бъдат финализирани.

Припомняме, че по-рано тази седмица агенции към ООН предупредиха, че около 400 000 деца под 5-годишна възраст са в опасност да умрат от остро недохранване в разрушения от войната и обеднял Йемен. Те уточниха, че половината от хората в най-уязвимата възрастова група или 2,3 милиона малки деца се очаква да страдат от тежко недохранване тази година. "Тези числа са поредният вик за помощ от Йемен, където всяко недохранено дете означава и семейство, което изпитва затруднения да оцелее", подчерта шефът на Световната програма по прехраната Дейвид Бийсли в съвместно изявление.

ООН: 5 млн. в Йемен застрашени от постоянен глад

ООН: 5 млн. в Йемен застрашени от постоянен глад

Липсата на основни храни убива йеменци от години

Броят на децата в Йемен с опасност за живота от липса на храна се е увеличил до 400 000, което е увеличение с 22 процента спрямо 2020 г. "Повече деца ще умират с всеки изминал ден, който мине без действия", изтъкна Хенриета Форе, ръководител на УНИЦЕФ, агенцията за децата на ООН. "Хуманитарните организации се нуждаят от спешни предвидими ресурси и безпрепятствен достъп до общности на място, за да могат да спасяват животи", призова тя. Агенциите на ООН предупредиха, че около 1,2 милиона бременни или кърмещи жени също се очаква да страдат от екстремно недохранване през 2021 година.

Йемен е погълнат от кръвопролитна борба за власт, избухнала през 2014 г. между неговото правителство, подкрепяно от Саудитска Арабия, и подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси, които контролират столицата Сана и по-голямата част от северната част на страната.

Днес милиони йеменци са на ръба на глада с разрушена икономика, с почти нефункциониращи училища и болници и десетки хиляди убити. Според ООН над 3 млн. души са разселени и близо 80 процента от 29-милионното население се нуждае от някаква форма на помощ за оцеляване.

ООН: 233 000 са жертвите на войната в Йемен

ООН: 233 000 са жертвите на войната в Йемен

Преки и косвени жертви на сражения, глад и болести