За съсипания от война, болестите и глада Йемен времето изтича. За това предупредиха от Световната продоволствена програма към ООН.

"Моят трагичен дълг днес е да ви кажа: Гладът е на прага на човечеството. За милиони хора по Земята", заяви изпълнителният директор Дейвид Бийзли в своето Нобелово послание.

Припомняме, че Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2020 г. на Световната продоволствена програма за усилията ѝ за борба с глада.

ООН: 233 000 са жертвите на войната в Йемен

ООН: 233 000 са жертвите на войната в Йемен

Преки и косвени жертви на сражения, глад и болести

Данните на Обединеното кралство показват, че броят на йеменците, които гладуват, може да нарасне до 5 милиона до юни.

Като цяло ООН каза, че повече от 16 милиона души - над половината от населението на Йемен - ще бъдат изправени пред кризисни нива на несигурност на храните до средата на 2021 г.

"Йемен отново гладува", отсече шефът на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок в четвъртък на среща на страни-донори.

Припомняме, че в началото на декември стана ясно, че близо четвърт милион са жертвите на войната в Йемен, според данни на Организацията на обединените нации. Най-малко 233 000 души са загинали от началото на конфликта, който въпреки опитите за примирие все още продължава. Това са както преди жертви на сраженията, така и косвени - на болестите и глада.

Повече от 3 150 са децата, станали жертва на въоръжения конгфликт. Само през първите девет месеца на 2020 г. са докладвани 1500 жертви сред цивилното население, гласят данните.

През 2021 година повече от 24 млн. души ще се нуждаят от хуманитарна помощ.

ООН: За военни престъпления в Йемен са виновни оръжейните сделки и на Запада, и на Иран

ООН: За военни престъпления в Йемен са виновни оръжейните сделки и на Запада, и на Иран

Всички са нарушили международното право в "Йемен: Пандемия на безнаказаността в измъчена земя"

Йемен е разкъсван от насилие и хаос от 2014 г., когато иранско настроените хуситски бунтовници превземат голяма част от страната, включително столицата Сана.

Кризата ескалира през 2015 г., когато ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция срещу бунтовниците започна опустошителна въздушна кампания, насочена към отмяна на териториалните придобивки на хутите.

УНИЦЕФ: Милиони деца застрашени от глад и болести в Йемен

УНИЦЕФ: Милиони деца застрашени от глад и болести в Йемен

6 600 деца под пет години могат да умрат от предотвратими причини до края на годината

Войната е Йемен е една от най-тежките хуманитарни кризи в света.