Оръжията, предоставени от западните сили и Иран на враждуващите страни в Йемен, подхранват 6-годишния конфликт, белязан от смъртоносни въздушни удари под ръководството на Саудитска Арабия и ракетните обстрели на хутите, съобщиха разследващите от ООН в сряда, цитирани от "Ройтерс".

Въздушните удари на коалицията през последната година може да се окажат военни престъпления, свързаното с Иран движение Хути извършва убийства и други действия, които също могат да представляват военни престъпления, допълват те.

Третата поредна година групата от независими експерти установи, че всички страни са нарушили международното право. Констатациите от тази година обхващат инциденти от юни 2019 г. до юни 2020 г.

Страни, включително Великобритания, Канада, Франция, Иран и САЩ, продължиха да подкрепят враждуващите страни, "включително чрез трансфери на оръжия, като по този начин спомогнаха за продължаване на конфликта", се казва в доклада на ООН озаглавен "Йемен: Пандемия на безнаказаността в измъчена земя".

"След години на документиране на ужасяващите жертви на тази война, никой не може да каже "не знаехме какво се случва в Йемен", коментира Камел Джендуби, председател на Експертната група.

Тримата експерти призоваха Съвета за сигурност на ООН да отнесе ситуацията в Йемен до Международния наказателен съд (МНС) за евентуално преследване.

ООН иска разследване на цивилните жертви в Йемен

ООН иска разследване на цивилните жертви в Йемен

Мартин Грифитс определи нападенията срещу деца като осъдителни

Сунитската мюсюлманска коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се намеси в Йемен през март 2015 г., след като хутите свалиха международно признатото правителство от властта в столицата Сана през 2014 г.

Конфликтът се разглежда широко като прокси война между Саудитска Арабия и нейния регионален враг, шиитския мюсюлмански Иран. Над 100 000 души са убити, а милиони са на ръба на глада.

"През този отчетен период Групата провери още четири въздушни удара или поредица от въздушни удари, включващи подобни неуспехи, за да се вземат всички необходими мерки за защита на цивилни лица и граждански обекти", се казва в доклада за коалицията, подкрепяща правителството на изгнания президент на Йемен Абд-Рабу Мансур Хади.

"Непропорционалните атаки представляват военни престъпления съгласно международното право", се казва в него.

Те включват "един от най-смъртоносните въздушни удари през 2020 г.", стартиран от коалицията на 15 февруари в село в района на Ал Хайя в провинция Ал Джауф, "в резултат на което са убити и ранени приблизително 50 цивилни".

"Ограниченията на коалицията върху вноса и достъпа до пристанището Ал-Худайда (Ходейда) допринесоха за недостиг на горива и други нужди и за инфлация, като по този начин изостриха икономическата и хуманитарна криза", заяви комисията на ООН.

Минометни снаряди, изстреляни от хутите, са ударили централен затвор във фронтовия град Таиз през април, убивайки шест жени и две момичета, според доклада, в който се казва, че това може да представлява военно престъпление.

Саудитска Арабия удари Йемен

Саудитска Арабия удари Йемен

Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, започна поредица от атаки