Администрацията на американския президент Джо Байдън разработва план, насочен към възстановяване на отношенията с Палестина, след като те бяха ефективно подкопани от предишната администрация на републиканеца Доналд Тръмп. Това потвърди "Ройтерс".

Агенцията цитира източници, запознати със съдържанието на съответния документ на Държавния департамент.

Според тази информация планът все още е в ранен етап на разработване. Един от източниците заяви, че това е само предварителен проект, който може да бъде променен.

Палестина призова Израел да се върне на масата за преговори

Палестина призова Израел да се върне на масата за преговори

Готови са да работят с новата администрация в САЩ

Въпреки това, новият план на Байдън за Палестина може да лежи в основата на бъдещите политики, насочени към отказ от някои разпоредби от подхода на предишната администрация, които палестинската страна счита за едностранчиви и отчита само интересите на Израел.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че новата администрация на САЩ е за разрешаване на конфликта в Близкия изток чрез създаване на пълноценна независима Палестинска държава и нейното мирно съжителство с Израел.

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

След като стана ясно, че това ще направят Сърбия и Косово

В същото време, според него, администрацията на Байдън възнамерява да запази посолството на САЩ в Израел в Йерусалим, както и да продължи политиката на признаване на този град за столица на еврейската държава. На свой ред ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че Вашингтон възнамерява да възобнови предоставянето на хуманитарна помощ за Палестина.