Палестинският външен министър призова Израел да се върне към мирните преговори преди прехода към новата администрация на САЩ, предаде АП.

Коментарите на палестинския външен министър Рияд ал Малки бяха направени в съвместно изявление с колегите му от Египет Самех Шукри и Йордания Айман Сафади.

На пресконференция след срещата им Ал Малки заяви, че Палестинската автономна власт е готова да си сътрудничи с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Израел прехвърли на Палестина над $1 млрд.

Израел прехвърли на Палестина над $1 млрд.

Израелското правителство е покрило всичките си финансови задължения

"Готови сме за сътрудничество и работа с новата администрация на САЩ и очакваме тя да възстанови връзките си с държавата Палестина", каза той. П

Плестинският дипломат каза, че координацията с Кайро и Аман ще създаде "отправна точка" в отношенията с идващата администрация на Байдън. Египет и Йордания са близки съюзници на САЩ.

Палестинските преговарящи имаха обтегнати отношения с администрацията на Доналд Тръмп, която обвиняват в предубедени про-израелски отношения.

Палестина възобнови сътрудничеството с Израел

Палестина възобнови сътрудничеството с Израел

Новината е обявена преди посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Израел

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, премести посолството на САЩ от Тел Авив, намали финансовата помощ за палестинците и обърна курса за нелегитимността на израелските селища, изграждани на палестински територии.

В началото на декември, Израел прехвърли повече от 1 милиард щатски долара на Палестина, които бяха блокирани за известно време

През ноевмри бе съобщено, че Палестина възобновява сътрудничеството с Израел. Палестинците прекратиха координацията в сферата на сигурността в отговор на планове на Израел да анексира части от Западния бряг. Израел спря плановете за анексия в замяна на споразумения за нормализиране на отношенията с арабски държави.

ООН настоя, че "две независими държави" е единствено решение на конфликта.