Въпреки усилията да се избегне, решението за "две държави" остава единствената жизнеспособна възможност за постигане на мир между Палестина и Израел. Това заяви вторник председателят на Общото събрание на ООН Бозкир, цитиран от Анадолската агенция.

Обръщайки се към правната комисия на органа по правата на палестинския народ, Бозкир заяви, че ООН залага на утвърдени правила за мира в региона от 1947 г. насам.

"Решението за две държави, признато с Резолюция 181, е единствената предпоставка за справедлив, траен и всеобхватен мир между израелци и палестинци, който да донесе сигурност и просперитет на всички", каза Бозкир, позовавайки се на резолюцията на Общото събрание от 1947 г.

Палестина възобнови сътрудничеството с Израел

Палестина възобнови сътрудничеството с Израел

Новината е обявена преди посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Израел

Той остро разкритикува опитите за промяна статута на Йерусалим, заплахите от анексиране и блокадата в Ивицата Газа, описвайки ги като част от повтарящ се модел, който силно ограничава основните права и свободи на палестинците.

"Поколения са родени в тази отчаяна ситуация. Поколенията са живели в постоянно извънредно положение", каза той.

Припомняме, че не само Палестина, но и ислямският свят реагира остро на плановете за анексия на Израел и преместването на посолства на държави от Тел Авив в Йерусалим, който е спорен град.