Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се ангажирала пред Обединените арабски емирства (ОАЕ) по време на преговорите за нормализиране на отношенията с Израел, че Вашингтон няма да признае израелско анексиране на части от Западния бряг до 2024 г. най-рано. Това съобщиха осведомени източници пред "Таймс ъв Израел".

Арабската лига отказа да осъди споразумението между Израел и OAE

Арабската лига отказа да осъди споразумението между Израел и OAE

След тричасов дебат някои арабски държави отказаха да се включи в резолюцията

Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху от месеци обещава да анексира големи части от Западния бряг, но планът официално бе спрян като част от споразумението за нормализиране на отношенията с ОАЕ. Но двете страни не съобщиха за какъв период от време се замразява планът за анексиране на Западния бряг.

Според трима източници, запознати с преговорите, представители на емирството, водени от посланика на ОАЕ в САЩ, са се съсредоточили върху получаване на уверения от страна на САЩ по казуса, а не от Израел. Арабската страна като цяло не е заинтересована да получи израелски ангажименти за замразяване на плановете за анексиране на Западния бряг, поясниха източниците, тъй като те са наясно, че Нетаняху няма да предприеме действия без подкрепата на САЩ. Самият израелски президент го признава от месеци.

Размразяване на отношенията Израел - Мароко

Размразяване на отношенията Израел - Мароко

Новината не повлия на гневните протестиращи, искащи оставката на Нетаняху

Ключов приоритет на ОАЕ по време на преговорите е да получи ангажимента на САЩ, че няма да окажат подкрепа за анексията, ако Нетаняху предприеме действия за изпълнение на обещанието си, казаха още източниците. Те добавиха, че преговарящите от администрацията на Тръмп, ръководени от старши съветника на Белия дом Джаред Къшнър, са се съгласили да се приеме график, който съответства с изложеното за палестинците в мирния план на президента на САЩ.

Планът на Тръмп "Мир за просперитет" бе разкрит през януари 2020 г. Той дава на палестинските власти прозорец от четири години да се ангажират с изпълнението на мирния план. През този период Израел не може да разширява територията си със земи, които са заложени в плана за бъдеща палестинска държава.

Инакомислещи в Бахрейн клеймят споразумението с Израел като "предателство"

Инакомислещи в Бахрейн клеймят споразумението с Израел като "предателство"

"Черен ден в историята на Бахрейн"

ОАЕ са получили ангажимент от Вашингтон, че няма да подкрепят израелска анексия на базата на тази времева рамка до януари 2024 г.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения. В замяна на това Тел Авив обещава да замрази плановете за анексия на райони от Западния бряг.

Палестинското ръководство обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в предателство.

Турция и Иран заклеймиха споразумението.

Тази седмица стана ясно, че и Бахрейн нормализира отношенията с Израел.