Бахрейнци, които се противопоставиха на споразумението на тяхното правителство за установяване на дипломатически отношения с Израел, изразиха разочарованието си в социалните мрежи, подчертавайки сложността на сближаването на Персийския залив с еврейската държава, съобщава "Франс прес".

Хаштаговете "Бахрейнци срещу нормализацията" и "нормализацията е предателство" бяха популярни в "Туитър", след като американският президент Доналд Тръмп обяви споразумението късно вчера.

Бахрейн, управлявано от сунити кралство с голямо шиитско население, споделя с Израел дълбока вражда към Иран и разчита на САЩ, които разполагат своя Пети флот на малкия, но стратегичен архипелаг.

Турция заклейми споразумението между Израел и Бахрейн

Турция заклейми споразумението между Израел и Бахрейн

То било "нов удар" за палестинската кауза

Той стана втората арабска държава за един месец, която нормализира отношенията с Израел, след като Обединените арабски емирства постигнаха споразумение, което обещава големи печалби в областта на сигурността, търговията и туризма.

Външният министър на Бахрейн Абдулатиф бин Рашид Ал-Заяни заяви, че споразумението представлява историческа стъпка към постигане на мир в Близкия изток, но Палестинската автономия и ислямисткото палестинско движение "Хамас" го осъдиха като "поредния нож в гърба" от арабско правителство.

За разлика от ОАЕ, опозицията срещу нормализацията е сериозна и отдавнашна в Бахрейн, който има история на отворена политика, дори и да е била потискана през последното десетилетие.

Бившият депутат Али Аласуад написа, че това е "черен ден в историята на Бахрейн".

Иран напада: Бахрейн е партньор на "престъпленията" на Израел

Иран напада: Бахрейн е партньор на "престъпленията" на Израел

След като Израел и Бахрейн обявиха нормализиране на отношенията

Кралството - малък архипелаг, разположен между регионалните съперници Саудитска Арабия и Иран - беше обхванато от размирици от 2011 г., когато силите за сигурност смазаха протестите, предвождани от шиитите с искане за реформи.

Оттогава стотици граждани са хвърлени в затвора, а някои са лишени от гражданство заради, както твърди правителството, "тероризъм", свързан с шиитски Иран. Протестите са изключително редки и са посрещани със жестоки действия от силите за сигурност.

Властите разпуснаха двете основни опозиционни групи - шиитската група "Ал-Уефак", която беше най-голямата в парламента до 2011 г., и светското Общество за национално демократично действие, или Ал-Уаад, заради обвиненията за връзки с "терористи".

И на двете им е отказано представителство в парламента, а лидерът на Ал-Уефак шейх Али Салман е зад решетките от 2014 г.

Ал-Уефак критикува ожесточено споразумението за нормализация.

Тръмп обяви:  Бахрейн и Израел с исторически пробив в преговорите

Тръмп обяви: Бахрейн и Израел с исторически пробив в преговорите

Нормализират отношенията

"Споразумението между деспотичния режим в Бахрейн и ционисткото окупационно правителство е пълно предателство на исляма и арабизма и отклонение от ислямския, арабския и националния консенсус", настоя групата в "Туитър".

Хюсейн Алдаихи, заместник генерален секретар на Ал-Уефак, пише, че "нормализацията потвърждава това, което е сигурно, че тези режими представляват заплаха за техните държави, народи и нация, чрез прилагане на разрушителни програми срещу интересите на нашите арабски и ислямски страни и народи".

Други групи против нормализацията, базирани както в Бахрейн, така и в чужбина, изразиха гнева си в изявления, изпратени до медиите, наричайки споразумението "срамно".