Иран обяви, че Бахрейн вече е партньор на "престъпленията" на Израел, след като двете страни обявиха споразумение за нормализиране на отношенията след десетилетия вражда.

"Владетелите на Бахрейн отсега нататък ще бъдат партньори в престъпленията на ционисткия режим като постоянна заплаха за сигурността на региона и света на исляма", се казва в изявление на иранското външно министерство, цитирано от "Франс прес".

Иран обвини своя враг Израел в "десетилетия на насилие, клане, война, терор и кръвопролития в потиснатата Палестина и региона".

Тръмп обяви:  Бахрейн и Израел с исторически пробив в преговорите

Тръмп обяви: Бахрейн и Израел с исторически пробив в преговорите

Нормализират отношенията

Съобщението на американския президент Доналд Тръмп вчера направи Бахрейн втората арабска държава в рамките на един месец след Обединените арабски емирства, която нормализира отношенията с Израел с подкрепата на САЩ.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи заяви по-рано този месец, че ОАЕ са "предали" мюсюлманския свят и се надява те "скоро да се събудят и да компенсират това, което са направили".

Регионалният противник на Иран Саудитска Арабия не коментира споразумението с Бахрейн и от своя страна се въздържа от сключване на подобна сделка.

Рияд повтори дългогодишната си позиция, че Израел първо трябва да подпише международно признат мирен договор с палестинците.

И Бахрейн нормализира отношенията с Израел

И Бахрейн нормализира отношенията с Израел

Бахрейн ще последва Обединените арабски емирства (ОАЕ)

Иран заяви, че чрез това "срамно" споразумение Бахрейн "е жертвал палестинската кауза пред олтара на американските избори".

Неговият "резултат несъмнено ще бъде нарастващият гняв и трайната омраза на потиснатия народ на Палестина, мюсюлманите и свободните страни по света".

Преди тази година Израел успя да постигне само две мирни споразумения с арабски страни - Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г., - а Тръмп се надява, че дипломатическите успехи ще му дадат така необходимата инерция за президентските избори на 3 ноември.

Бахрейн, заедно с ОАЕ, понижи отношенията си с Иран през 2016 г. на фона на нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Ислямската република.

Управляваното от сунити кралство се сблъсква с дългогодишен бунт сред голямата си шиитска общност, за което Рияд постоянно обвинява Иран.

Отношенията между Техеран и Рияд се влошиха още през миналата година след поредица от нападения срещу танкери в Персийския залив, за които Вашингтон обвини Техеран въпреки иранските отричания.

Саудитска Арабия и Иран подкрепят противоположни страни в регионалните конфликти от Сирия до Йемен.