Палестина ще прекъсне отношенията си с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим, и ще изтегли своя посланик. Това заяви секретарят на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина Саеб Ерекат, цитиран от "Спутник".

В петък израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Сърбия ще премести посолството си в Израел в Йерусалим до юли догодина.

Самопровъзгласилата се Република Косово, с която Израел се споразумя да установи дипломатически отношения, също ще открие посолството си в Йерусалим. Тези решения бяха взети с посредничеството на Съединените щати.

САЩ се опитват да преместят посолството си в Йерусалим още през 2019 г.

САЩ се опитват да преместят посолството си в Йерусалим още през 2019 г.

САЩ могат да построят нова сграда за посолството в Йерусалим

През декември 2017 г. американският президент Доналд Тръмп заяви, че страната му признава Йерусалим като столица на Израел, а през май 2018 г. американското посолство се премести в този град.

Израел счита Йерусалим за своя единствена столица.

Въпреки това обаче повечето от страните смятат, че статутът на града е един от основните проблеми за конфликта в Близкия Изток, който трябва да бъде разрешен въз основата на споразумения с Палестина, която има претенции към териториите в Източен Йерусалим.

По тази причина повечето от посолствата на чуждите страни са в Тел Авив.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена