Президентът на Палестина Махмуд Абас ще възстанови координацията с Израел след прекъсването й през май, обяви палестински министър, цитиран от АФП.

Хюсеин ал Шейх, палестински министър по гражданските дела, съобщи, че на фона на международните контакти на Махмуд Абас и след получаване на писмени и вербални уверения от израелците, те ще възобновят отношенията от 19 май 2020 г., когато бяха прекъснати.

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

Палестина къса отношения с всяка страна, която премести посолството си в Йерусалим

След като стана ясно, че това ще направят Сърбия и Косово

Тогава Абас обяви, че прекратяват координацията в сферата на сигурността в отговор на планове на Израел да анексира части от Западния бряг.

Той отбеляза тогава, че правителството няма да изпълнява всичките споразумения и разбирателства с правителствата на САЩ и Израел, включително и задълженията в сферата на сигурността.

Решението имаше широк отзвук, засягайки прехвърлянето на палестински пациенти в израелски болници. Палестинските власти спряха да приемат събираните от Израел данъци и митнически такси.

Израелски министър: Не сме задължени да подкрепим Държавата Палестина

Израелски министър: Не сме задължени да подкрепим Държавата Палестина

Може да не приемем в цялост мирния план на Тръмп

Лишени от постъпления, властите трябваше да намалят заплатите на палестинската държавна администрация, а икономиката започна да закъсва заради пандемията от коронавирус.

Шейх не конкретизира дали възобновяването на сътрудничеството с Тел Авив включва и възстановяване прехвърлянето на събраните данъци.

Новината е обявена преди посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Израел.

Палестинците приветстваха победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, тъй като се очаква администрацията му да възобнови американската съпротива срещу заселническата политика на Израел на Западния бряг.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прекъсна дългогодишната американска практика и насърчи Израел да продължи заселническата политика.

Палестинците също са бесни от решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на еврейската държава.

Израел спря плановете за анексия в замяна на споразумения за нормализиране на отношенията с арабски държави.

Палестинските власти обявиха, че ще възобновят контактите си с Израел по финансови и политически въпроси, а също така и в сферата на здравеопазването.