Техеран е способен да повиши нивото на обогатяване на уран до 90%, но не с цел създаване на ядрени оръжия, заяви в четвъртък иранският президент Хасан Рохани, съобщава "Спутник".

"Можем да обогатим уран до 90%, ако искаме да проявим решителност. От самото начало обаче казахме, че нашите ядрени дейности са напълно мирни, държим си на думите и не се стремим към ядрена бомба", каза Рохани по време на обръщение по телевизията.

По-рано тази седмица Иран информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за намерението си да обогати уран до 60 процента и възнамерява да постигне тази цел до следващата седмица.

Съобщението породи международна загриженост, като ЕС нарече намерението "изключително обезпокоително от гледна точка на неразпространението на ядреното оръжие" и отбеляза липсата на каквато и да било надеждна или правдоподобна цивилна обосновка за такова решение.

Международните ядрени организации, включително МААЕ, считат уранът за оръжеен клас, ако е обогатен до ниво от 20% или повече.

Уранът, обогатен до 90%, обикновено е необходим за производството на ядрени оръжия. Иран започна да обогатява уран над разрешенията, определени в ядрената сделка от 2015 г., след като САЩ се отказаха от споразумението през 2018 г. и възстановиха икономическите санкции срещу ислямската република. 

Миналия декември Иран прие закон за увеличаване на обогатяването на уран и спиране на инспекциите на МААЕ на ядрените си площадки в отговор на убийството на ядрения физик Мохсен Фахризаде.

В началото на януари атомната енергийна организация на Иран обяви, че страната е успяла да обогати уран с 20 процента в завода за обогатяване Фордо.

Иран: 60% обогатяване на уран е в отговор на ядрения тероризъм на Израел

Иран: 60% обогатяване на уран е в отговор на ядрения тероризъм на Израел

Иран твърди, че се нуждае от уран с по-висока концентрация за медицински цели

"Ако другите се върнат в пълно съответствие с ядрената сделка ... ние ще спрем обогатяването с 60% и 20%", коментира той, цитиран от "Ройтерс".

След това Техеран ще се върне към спазването на ограничението от 3,67%, определено от сделката за нивото на обогатяване на уран в Иран. Сделката от 2015 г. беше създадена, за да затрудни Иран да разработи атомна бомба в замяна на премахването на санкциите.

Израел, който Техеран отказва да признае, се противопоставя на сделката - споразумение, което Иран и президентът на САЩ Джо Байдън се опитват да възродят, след като неговият предшественик Доналд Тръмп го напусна. Израел не е коментирал официално инцидента в Натанз в неделя.

Техеран многократно е заявявал, че първо трябва да бъдат отменени всички санкции, предупреждавайки, че може да спре преговорите, ако мерките не бъдат отменени.

"Ще бъде много тежка среща. Нашата позиция е ясна. Както нашият лидер каза вчера, ние не можем да водим преговори до безкрай", каза висш ирански служител, участващ в преговорите. "Всички тези незаконни и несправедливи санкции трябва да бъдат премахнати ... Ние не договаряме правата си."

Върховният лидер на Иран Аятола Али Хаменей, който има последната дума по държавните въпроси на страната, заяви в сряда, че САЩ се опитват да наложат своите условия за спасяване на сделката, а европейските сили изпълняват поръчките на Вашингтон.

Отказът на Техеран да проведе директни преговори със стария си противник, САЩ принуди европейските посредници да обикалят между хотелите във Виена миналата седмица, когато Иран и останалите подписали страни проведоха, както те определиха, "конструктивни" разговори за спасяване на пакта.

Останалите страни по сделката - Иран, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия - се договориха миналата седмица да сформират две групи на експертно ниво, чиято задача е да съчетаят списъци със санкции, които САЩ могат да отменят с ядрени задължения, които Иран трябва да изпълни.

Хаменеи: Предложенията на преговорите във Виена не си струват да се погледнат

Хаменеи: Предложенията на преговорите във Виена не си струват да се погледнат

Техните предложения обикновено са арогантни и унизителни