Великобритания, Германия и Франция заявиха, че са сериозно загрижени от решението на Иран да произвежда обогатен уран. Съответното изявление е публикувано на уебсайта на германското правителство.

"Ние, външните министри на Франция, Германия и Обединеното кралство, сме сериозно загрижени от последния доклад на Международната агенция за атомна енергия, потвърждаващ, че Иран е предприел стъпки за производство на обогатен уран", се казва в изявлението.

Франция, Германия и Китай искат бързо ядрено споразумение с Иран

Франция, Германия и Китай искат бързо ядрено споразумение с Иран

Последният кръг от преговори приключи във Виена на 20 юни

Евротройка нарече това сериозно нарушение на ангажиментите на Техеран по иранската ядрена сделка. Подчертава се, че решението на Иран е стъпка към развитието на ядрените оръжия, тъй като страната няма гражданска нужда от производството на уран или научно-технически разработки в тази област.

По-рано САЩ направиха подобно изявление.

В края на юни, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова президента на САЩ Джо Байдън да отмени санкциите срещу Иран, както беше договорено при сключването на ядрената сделка през 2015 г.

Преди седмица стана ясно, че Иран повече няма да предава кадри от вътрешността на някои ирански ядрени обекти на Международната агенция за атомна енергия, тъй като споразумението за мониторинг между тях е изтекло.

Байдън се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие

Байдън се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие

Никога нямало да разреши подобно нещо