Президентът на САЩ Джо Байдън обеща никога да не разрешава на Иран да разработва ядрени оръжия, в коментари преди срещата си с отиващия си президент на Израел Реувен Ривлин, информира ДПА. 

"Какво мога да ви кажа: Иран никога няма да получи ядрено оръжие под мой контрол", каза Байдън преди срещата в Белия дом.

Ривлин трябва да напусне поста си на 9 юли.

Иран отказа достъп на МААЕ до кадри от ядрените си обекти

Иран отказа достъп на МААЕ до кадри от ядрените си обекти

Споразумението за наблюдение между тях е изтекло

В момента се водят преговори за спасяване на ядреното споразумение между Иран и световните сили от 2015 г.

След като САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение през 2018 г., Техеран загърби ограниченията, които то поставя върху ядрената му програма.

След това Ислямска република постепенно разшири ядрените си дейности в нарушение на споразуменията и ограничи международните ядрени инспекции.

САЩ и Иран започват непреки разговори за ядреното споразумение

САЩ и Иран започват непреки разговори за ядреното споразумение

Не се очаква постигане на пробив

Дипломати от Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай се опитват да посредничат между САЩ и Иран по време на преговорите във Виена от април, целящи спасяването на ядреното споразумение.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който избра да се откаже от споразумението, и бившият премиер на Израел Бенямин Нетаняху, който многократно критикува споразумението, вече са заменени и САЩ и Израел коригират отношенията си.

Новият външен министър на Израел Яир Лапид заяви по-рано, че двете страни ще отстранят грешките, допуснати през последните няколко години, но подчерта, че има "сериозни" опасения относно преговорите за връщане на САЩ към ядреното споразумение.