Франция, Германия и Китай призоваха в понеделник за възобновяване на преговорите по ядрената сделка с Иран, предаде АП. Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и китайският президент Си Дзинпин се съгласиха по време на срещата си, че сега има възможност за съживяване на ядреното споразумение за Иран през 2015 г., заяви френското председателство.

Тримата лидери искат да се постигне споразумение възможно най-скоро и да се избегне рискът от ядрено разпространение, заяви френски висш служител, пожелал анонимност. 

Байдън се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие

Байдън се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие

Никога нямало да разреши подобно нещо

"Трябва да го направим сега, за да избегнем допълнителни заплахи за регионалната стабилност, е казал служителят, като добавя, че посланието има за цел да даде тласък на преговарящите след месеци на неубедителни преговори.

Последният кръг от преговори приключи във Виена на 20 юни. Все още не е ясно кога преговорите ще бъдат възобновени. Споразумението от 2015 г. има за цел да попречи на Иран да разработва ядрени оръжия, което Техеран отрича да търси.

Припомняме, че в края на юни, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова президента на САЩ Джо Байдън да отмени санкциите срещу Иран, както беше договорено при сключването на ядрената сделка през 2015 г.. В доклад до Съвета за сигурност на ООН Гутериш също така призова Съединените щати да отменят забраната за търговия с нефт с Иран и да подновят изцяло проектите за неразпространение на ядрено оръжие.

Предстои 15-членният съвет да обсъди двугодишния доклад на генералния секретар за изпълнението на резолюцията от 2015 г. за ядрената сделка между Иран, САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай.

Иран отказа достъп на МААЕ до кадри от ядрените си обекти

Иран отказа достъп на МААЕ до кадри от ядрените си обекти

Споразумението за наблюдение между тях е изтекло

Иран и САЩ водят косвени разговори във Виена за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и големите сили, наложили ограничения върху ядрената дейност на Иран в замяна на отмяна на международните санкции.

Министерството на финансите на САЩ заяви в петък, че е премахнало трима ирански граждани от списъка със санкции. Това обаче няма да доведе до съществена промяна в санкционната политика на страната спрямо Иран и няма нищо общо с преговорите.