Министерството на финансите на САЩ заяви в петък, че е премахнало трима ирански граждани от списъка със санкции, предаде "Ройтерс". Това няма да доведе до съществена промяна в санкционната политика на страната спрямо Иран и няма нищо общо с преговорите за възстановяване на спазването от САЩ и Иран на ядреното споразумение от 2015 г. за Иран.

Министерството заяви, че Бехзад Фердоус, Мехрзад Фердоус и Мохамад Реза Дезфулиан вече не трябва да бъдат блокирани съгласно изпълнителната заповед 13382, която е насочена към разпространителите на оръжия за масово унищожение и техните привърженици. Заповедта замрази американските им активи и забрани на американските лица да се занимават с тях. Тримата бяха подложени на вторични санкции, което означава, че лица извън САЩ, които се занимават с тях, рискуват да бъдат санкционирани.

Байдън се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие

Байдън се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие

Никога нямало да разреши подобно нещо

Иран и САЩ водят косвени разговори във Виена за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и големите сили, наложили ограничения върху ядрената дейност на Иран в замяна на отмяна на международните санкции.

Припомняме, че в края на юни, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова президента на САЩ Джо Байдън да отмени санкциите срещу Иран, както беше договорено при сключването на ядрената сделка през 2015 г..

В доклад до Съвета за сигурност на ООН Гутериш също така призова Съединените щати да отменят забраната за търговия с нефт с Иран и да подновят изцяло проектите за неразпространение на ядрено оръжие.

Предстои 15-членният съвет да обсъди двугодишния доклад на генералния секретар за изпълнението на резолюцията от 2015 г. за ядрената сделка между Иран, САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай.

Призивът на Гутериш към Вашингтон идва на фона на преговорите за съживяване на сделката, по силата на която Иран приема ограничения на ядрената си програма в замяна на премахване на редица чуждестранни санкции, наложени спрямо страната.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от пакта през 2018 г. и отново наложи строги санкции. Това пък накара Техеран да започне да нарушава някои от условията на ядрената сделка през 2019 г.

Иран очаква санкциите на САЩ по ядрената програма да отпаднат

Иран очаква санкциите на САЩ по ядрената програма да отпаднат

Но новата администрация на избрания косервативен президент вече среща пречки

Гутериш призова Иран да се върне към пълното изпълнение на ядрената сделка.

Вярвам, че пълното възстановяване на споразумението е най-добрият начин да се гарантира, че ядрената програма на Иран е изключително с мирна цел, заяви той.