Френският президент Еманюел Макрон, китайският му колега Си Дзинпин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха онлайн среща, по време на която обсъдиха отношенията между Европейския съюз и Пекин, заяви говорителят на Меркел в понеделник, съобщава "Ройтерс".

Тримата лидери обсъдиха и международната търговия, изменението на климата и биологичното разнообразие, съобщиха от кабинета на Меркел.

Срещата на тримата е след срещата на Г-7. Страните от Г-7 имат различни мнения относно това какъв трябва да бъде подходът към Китай. Твърди се, че Макрон подкрепя приемането на по-строга стратегия, докато Меркел е сред онези, които подкрепят "взаимодействие в отношенията".

Китай сряза Г-7: Отмина времето да диктувате глобалните решения

Китай сряза Г-7: Отмина времето да диктувате глобалните решения

Световните въпроси трябвало да се обсъждат между всички страни

"Те също така обсъдиха международната търговия, опазването на климата и биологичното разнообразие. Разговорът се завъртя и около сътрудничеството в борбата срещу пандемията на COVID-19, глобалното снабдяване с ваксини и международните и регионални проблеми", допълват от офиса на канцлера.

Си Дзинпин заяви пред Макрон и Меркел, че се надява Китай и Европа да разширят сътрудничеството си, за да отговорят по-добре на глобалните предизвикателства. 

Той изрази надеждата, че европейците могат да играят по-активна роля в международните отношения, да постигнат стратегическа независимост и да предложат справедлива, прозрачна и безпристрастна среда за китайските компании.

През май Европейският парламент спря ратифицирането на нов инвестиционен пакт с Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу политиците от ЕС, задълбочавайки спора в китайско-европейските отношения и отказвайки на европейските компании по-голям достъп до Китай. 

Г-7 съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

Г-7 съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

Планът на Г-7 съперничи на китайската инициатива "Един пояс, един път"