САЩ са готови да се върнат във Виена за преговори за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма и призовават Ислямската република да направи същото. Това съобщи пред АП на редовен брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

По-рано в четвъртък новият президент на Ислямска република Ебрахим Раиси на церемонията по встъпването си в длъжност заяви, че иранските власти ще подкрепят всеки дипломатически план, който би довел до отмяна на американските санкции срещу Техеран.

Раиси подчерта, че "ядрената програма на Иран е абсолютно мирна". На този фон Прайс беше попитан дали администрацията на САЩ призовава Иран да се върне във Виена или има желание да изчака още малко.

Раиси встъпи в длъжност като президент на Иран, докато напрежението в региона нараства

Раиси встъпи в длъжност като президент на Иран, докато напрежението в региона нараства

Цялата власт е в ръцете на консервативни хардлайнери

"Не бихме искали да говорим за сигналите, които новият ирански президент може или не може да изпрати. Мога да кажа, че нашето послание до президента Раиси е същото като съобщението до неговите предшественици.

Много е просто: САЩ ще защитават и насърчават интересите на националната си сигурност и интересите на нашите партньори. Надяваме се, че Иран сега се възползва от възможността да улесни приемането на дипломатически решения ", отговори Прайс.

"Очакваме какъв подход ще предприеме новото правителство в Иран. Ние от своя страна ще реагираме в консултация с нашите партньори. От своя страна ние дадохме да се разбере, че сме готови да се върнем във Виена, за да възобновим Ние сме готови за това. По една проста причина - това е в интерес на нашата национална сигурност. Призоваваме Иран да се върне скоро към преговорите, за да можем да се опитаме да завършим работата си . Чухме какво каза новият ирански президент по този повод ",- продължи представителят на американския външнополитически отдел.

В същото време той подчерта, че "този процес не може да продължи вечно".

От април във Виена се водят преговори между Иран и международната "петица" (Русия, Великобритания, Китай, Франция и ФРГ) по проблема за възстановяването на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид. Страните обсъждат премахването на американските санкции срещу Иран, изпълнението на ядрените задължения от Иран, както и връщането на САЩ към сделката.

Новият президент на Иран се зарече да премахне "тираничните" санкции на САЩ

Новият президент на Иран се зарече да премахне "тираничните" санкции на САЩ

Той беше одобрен за поста от аятолаха

Представители на държави - страни по Съвместния всеобхватен план за действие, също провеждат отделни консултации с делегацията на САЩ, без участието на Иран.

Първоначално делегациите очакваха да завършат работата в края на май, а след това в началото на юни.