Ебрахим Раиси е новият президент на Иран. Той печели 62% от гласовете на избирателите, сочат първоначалните данни от преброяването на бюлетините.

Според първоначалното преброяване за Раиси са гласували 17,8 млн. души.Все още преброяването на гласовете продължава.

Настоящият президент Хасан Рухани заяви по-рано, че вече има победител, но без да назове името на Раиси. Умереният кандидат за президент Абдолнасер Хемати поздрави за победата ултраконсервативния си съперник, съобщи "Ройтерс". Същото направи и бившият ръководител на иранските революционни гвардейци Мохсен Резай със съобщение в Туитър.

Над 28 млн. гласуваха за президент в Иран

Над 28 млн. гласуваха за президент в Иран

Ключов вот

Раиси е известен съдия в Иран, към момента е гглавен съдия във Върховния съд и има ултраконсервативни възгледи. Той е под санкции на САЩ и е свързан с минали екзекуции на политически затворници.

Не много висока избирателна активност беляза президентските избори в Иран. Най-малко 28,4 милиона души бяха гласували до 02:00 часа, бе съобщено, но очакванията са активността да не надхвърли 48% от имащите право на глас 59,31 милиона граждани.

Президентът на Иран е вторият най-високопоставен служител в страната, след върховния лидер. Президентът има значително влияние върху вътрешната политика и външните работи. Но върховният лидер аятолах Али Хаменей е този, който има последната дума по всички държавни въпроси.

Слухове около иранската ядрена сделка помпат черното злато

Слухове около иранската ядрена сделка помпат черното злато

Сортът "Брент" чупи рекорди