Иран е информирал МААЕ, че двама от нейните инспектори няма да бъдат допуснати в страната.

Като мотив се посочва, че инспекторите са издали информация и са подавали неверни доклади, предаде иранската агенция ИСНА, позовавайки се на директора на ядрената програма на страната Али Акбар Салехи.

По думите му имената на двамата инспектори от МААЕ са били предадени на агенцията миналата седмица.

Тези двама инспектори нямат право да идват в Иран, защото са предоставяли информация, преди тя да е станала официална и освен това са писали лъжливи доклади", каза Салехи.

Двамата инспектори е трябвало да бъдат част от поредната инспекция на иранските ядрени обекти. Те са били част и от последната инспекция.
Имената на сътрудниците на МААЕ не се съобщават.

В началото на годината президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад съобщи намерението на Техеран самостоятелно на произвежда обогатен до 20% уран, както и за това да бъдат построени още десет нови завода за обогатяване на уран.

Само преди две седмици СС на ООН гласува поредната четвърта резолюция срещу Техеран, която налага нови и разширява обхвата на действащите до този момент санкции срещу Ислямската република.

Като възможност за излизане от кризата в отношенията си с западния свят Иран видя в подписването на тристранния договор за обмен на обогатен уран с Турция и Бразилия.

По-рано т.нар. „виенска група" предлагаше обмен на уран на територията на Русия с участието на Франция, но Техеран отхвърли условията по сделката в последния момент.

Именно това, както и последните информации за ново развитие в иранската ядрена програма станаха повод САЩ да настояват за ожесточаване на санкциите срещу Ислямската република.

Този път обаче резолюцията бе подкрепена не само от западните сили, но и от Русия и Китай, традиционно до този момент застъпващи инициативите за политически диалог.

Миналата седмица обаче и САЩ, и ЕС наложиха допълнителни ограничения срещу Иран.