Ебрахим Раиси официално встъпи в длъжност като нов президент на Иран в стъпка, която поставя и трите власти - изпълнителната, законодателната и съдебната - в ръцете на консервативни хардлайнери, отбелязва ДПА.

Раиси е до голяма степен неизвестен политически субект, който е бил част от съдебната система на Ислямска република повече от три десетилетия, преди да бъде назначен за върховен съдия на Иран през 2019 г.

Израел заплаши Иран с война

Израел заплаши Иран с война

Бени Ганц: Светът трябва да предприеме действия срещу Иран, сега

Твърди се обаче, че като прокурор Раиси е отговорен за множество екзекуции на политически дисиденти, а през последните години той остро критикуваше умерената политическа позиция на досегашния президент Хасан Рохани, включително работата му по сключването на иранското ядрено споразумение.

Основното неизвестно за наблюдателите на Иран е дали преминаването към по-консервативния Раиси ще окаже значително влияние върху опитите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., което имаше за цел да попречи на Иран да разработи ядрени оръжия в замяна на отмяна на икономическите санкции, наложени на страната.

Иран предупреди Израел за авантюризма му пред Съвета за сигурност на ООН

Иран предупреди Израел за авантюризма му пред Съвета за сигурност на ООН

Иран няма да се поколебае да предприеме всички необходими мерки

Той става президент в момент на повишено напрежение в региона. По-рано днес началникът на Иранската революционна гвардия предупреди света, че Иран е готов "за всякакъв военен сценарий".

Генерал Хосейн Салами предупреди Израел и Запада да не се опитват да сплашат Иран.

"Онези, които ни заплашват, трябва да са наясно с опасните последици от тяхната реторика и по-добре да гледат какво казват", подчерта Салами.

Великобритания пред Съвета за сигурност: Много вероятно Иран е зад атаката срещу танкера

Великобритания пред Съвета за сигурност: Много вероятно Иран е зад атаката срещу танкера

Румъния и Либерия също се включиха в позицията

Коментарите на генерала следват атака с дрон срещу експлоатирания от Великобритания танкер Mercer Street в Персийския залив преди седмица. За нападението, при което загинаха двама членове на екипажа, правителствата на САЩ, Великобритания и Израел обвиниха Иран.

Иран отрича всякакво участие в атаката и нарече посочването с пръст политическа провокация. Външното министерство в Техеран предупреди, че ако подобен "авантюризъм" застраши сигурността на страната, той ще реагира по подходящ начин.

Новият президент на Иран се зарече да премахне "тираничните" санкции на САЩ

Новият президент на Иран се зарече да премахне "тираничните" санкции на САЩ

Той беше одобрен за поста от аятолаха