Танкер Mercer Street, плаващ под флага на Либерия и управляван от израелската компания Zodiac Maritime LTD, е нападнат край бреговете на Оман в Арабско море в Индийския океан, съобщава в петък порталът Dryad Global, специализиран в въпросите на сигурността, цитиран от ТАСС.

Zodiac Maritime, израелската компания, която управлява кораба, атакуван край бреговете на Оман, потвърди, че двама души на борда са загинали, съобщават The Jerusalem Post и Israel national news.

"Двама членове на екипажа, единият румънски гражданин, а другият британски гражданин, починаха от раните си малко след нападението. По предварителни доклади атаката е извършена от безпилотен самолет", заявиха от компанията.

Екипажът на танкера се състои от 27 души, включително един руснак, както и граждани на Украйна, Грузия, Китай и други страни. 

По-рано АП, позовавайки се на източници от Министерство на отбраната на Обединеното кралство, заяви, че израелски търговски кораб може да е атакуван в Арабско море.

Преди това Организацията за морска търговия на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи на страницата си в Twitter за атака срещу неизвестен кораб, разположен на около 280 км от брега на Оман.

"Ройтерс" съобщава, че няма подробности относно точния вида на плавателния съд, какъв е товар, на кого принадлежи и дали има жертви.

Според Eikon, Mercer Street, средно голям танкер, плава към Фуджейра, пристанище и петролен терминал в Обединените арабски емирства, от Дар ес Салам, в Танзания.

Официални източници, включително Израел, Пети флот на САЩ и правителството на Оман, все още не са коментирали.