Иран изпрати писмо до ръководителя на Съвета за сигурност на ООН, предупреждавайки Израел, че "трябва да понесе последствията от евентуален авантюризъм", съобщава МЕХР.

Писмото е в отговор на писмо от Обединеното кралство, Румъния и Либерия, които обвиняват Иран, че е "много вероятно" Иран да е използвал един или повече дронове, за да извърши смъртоносната атака срещу танкера миналата седмица край бреговете на Оман.

Според Иран, без да представят никакви доказателства трите страни използват термини като "много вероятно", "първоначални оценки" и "един или повече безпилотни летателни апарати", както и неясни терминологии като "международни партньори", за да обвинят произволно в нападението на "Мърсър стрийт".

Иран допълва, че обвиненията са с "очевидни политически цели, от израелския режим веднага след нападението".

Ислямската република обяснява, че като държава с "множество пристанищни съоръжения в Каспийско море, Персийския залив и Оманско море, както и с голям морски корабен капацитет, е силно заинтересована за морската сигурност и свободата на корабоплаването".

В тази връзка Иран "разполага в продължение на повече от десетилетие военноморски сили в Индийския океан и прилежащите райони в подкрепа на международните усилия за борба с пиратството, което многократно се признава от Генералния секретар на ООН".

Твърдения на Израел са неоснователни, "като основен източник на нестабилност и несигурност в Близкия изток и извън него в продължение на повече от седем десетилетия ...  системно нарушаване на международното право ... дългогодишни опит в провеждането на сложни операции с фалшиви знамена в открито море и ключови международни водни пътища, Съветът за сигурност трябва да остане напълно бдителен относно сигурността и военния авантюризъм на този режим в такъв нестабилен регион като Близкия изток".

Иран няма да се поколебае да предприеме всички необходими мерки, за да защити енергично своя народ, да защити своя суверенитет и да защити националните си интереси, "ние също така предупреждаваме за скорошни подозрителни опити за създаване на изкуствени морски "инциденти" в Персийския залив и по-широкия регион. Подобни безотговорни действия са в ущърб на сигурността и стабилността в региона и трябва да спрат незабавно".

Великобритания пред Съвета за сигурност: Много вероятно Иран е зад атаката срещу танкера

Великобритания пред Съвета за сигурност: Много вероятно Иран е зад атаката срещу танкера

Румъния и Либерия също се включиха в позицията