Великобритания, Румъния и Либерия казаха пред Съвета за сигурност на ООН, че е "много вероятно" Иран да е използвал един или повече дронове, за да извърши смъртоносната атака срещу танкера миналата седмица край бреговете на Оман, предаде "Ройтерс".

"Тази атака наруши и представлява риск за безопасността и сигурността на международното корабоплаване и е явно нарушение на международното право", се посочва в писмото на страните до 15-членния Съвет за сигурност, видяно от Ройтерс.

САЩ са уверени в иранското участие зад атаката срещу танкера

САЩ са уверени в иранското участие зад атаката срещу танкера

Блинкън обеща отговор на нападението

"Този акт трябва да бъде осъден от международната общност", настояват още трите стрени.

Техеран отрече каквото и да е участие в атаката в четвъртък срещу Mercer Street - петролен танкер, плаващ под флага на Либерия, собственост на Япония и експлоатиран от израелската компания Zodiac Maritime.

Двама членове на екипажа, британец и румънец, загинаха.

Великобритания привика иранския посланик след атаката срещу танкера в Оман

Великобритания привика иранския посланик след атаката срещу танкера в Оман

"Иран трябва незабавно да прекрати действията, които застрашават международния мир и сигурност"

Дипломати уточниха, че се очаква Великобритания да постави въпроса на заседание на Съвета за сигурност при закрити врати през следващите дни.

Съветът също така по съвпадение трябва да обсъди морската сигурност на публично заседание в понеделник, председателствано от индийския премиер Нарендра Моди. Индия е председател на Съвета за сигурност през август.

"Обединеното кралство и Румъния, заедно с регионални и международни партньори, провеждат задълбочено разследване на тази атака. Ще информираме съвета своевременно с последната налична информация", се отбелязва в писмото на Великобритания, Либерия и Румъния.

Великобритания вярва, че Иран стои зад атаката срещу танкера

Великобритания вярва, че Иран стои зад атаката срещу танкера

Лондон работи за ответна реакция с партньорите си

Израел писа отделно до Съвета за сигурност на ООН, обещавайки "да продължи да предприема всички необходими мерки за защита на своите граждани".

"Увеличаващите се враждебни действия на Иран застрашават нашия регион и други места и очакваме Съветът за сигурност да предприеме конкретни и решителни действия за ограничаване на тази нарастваща заплаха", написа посланикът на Израел в САЩ и ООН Гилад Ердан.

САЩ и Великобритания обявиха в неделя, че ще работят със своите съюзници, за да отговорят на атаката.

Иран предупреди с отговор, ако сигурността му бъде застрашена след атаката срещу  танкера

Иран предупреди с отговор, ако сигурността му бъде застрашена след атаката срещу танкера

Поредно изостряне на напрежението в региона