Иран ще реагира незабавно на всяка заплаха срещу своята сигурност. Това обяви говорителят на външното министерство на Ислямската република, след като САЩ, Израел и Великобритания обвиниха Техеран за атаката срещу управляван от израелска компания танкер край бреговете на Оман, информира "Ройтерс".

Техеран отрече каквото и да е участие в атаката в четвъртък, при която загинаха двама членове на екипажа - британец и румънец.

"Иран не се колебае да защитава своята сигурност и национални интереси и ще реагира бързо и решително на всяка възможна авантюра", цитира думите на говорителя иранската държавна телевизия.

Великобритания привика иранския посланик след атаката срещу танкера в Оман

Великобритания привика иранския посланик след атаката срещу танкера в Оман

"Иран трябва незабавно да прекрати действията, които застрашават международния мир и сигурност"

Той "силно съжалява за безпочвените обвинения, отправени от британския външен министър срещу Иран, които бяха повторени от държавния секретар на САЩ в същия контекст и съдържаха противоречиви, фалшиви и провокативни обвинения".

Великобритания заяви вчера, че е много вероятно Иран да е извършил нападението, използвайки един или два дрона. Американските военноморски сили, които ескортираха танкера със самолетоносача USS Ronald Reagan, заявиха в събота, че първите индикации "ясно сочат" към атака с дрон.

САЩ са уверени в иранското участие зад атаката срещу танкера

САЩ са уверени в иранското участие зад атаката срещу танкера

Блинкън обеща отговор на нападението

Израелският премиер Нафтали Бенет обвини Техеран, че "се опитва да избяга от отговорност" за нападението, и нарече отричането му "долно". Израелският външен министър настоя вчера, че инцидентът заслужава суров отговор.

Неназован ирански официален представител обаче изтъкна пред информационната агенция на страната Nournews по-рано, че Техеран смята "заплахите на западни официални лица и ционисткия режим (Израел) по-скоро за пропаганден жест".

"А Вашингтон и Лондон ще носят пряка отговорност за последствията", подчерта официалният представител пред Nournews, която е близка до Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

Великобритания вярва, че Иран стои зад атаката срещу танкера

Великобритания вярва, че Иран стои зад атаката срещу танкера

Лондон работи за ответна реакция с партньорите си

Иран и Израел си размениха обвинения за извършване на нападения един срещу друг през последните месеци. Противопоставянето на Израел е крайъгълен камък на вярата за ръководения от шиитите Иран, който подкрепя палестински и ливански ислямистки групировки, които се противопоставят на мира с еврейската държава, която Ислямската република отказа да признае след революцията си през 1979 г.

Напрежението между Иран и Израел се увеличи от 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. с шест световни сили и наложи отново санкции, които осакатиха икономиката на Ислямската република.

Израел изрази загриженост относно опитите на Техеран и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за съживяване на ядреното споразумение, съгласно което Иран ограничи чувствителната си ядрена работа в замяна на отмяна на санкциите.

Израел иска от САЩ реален отговор срещу Иран заради последната атака на танкер

Израел иска от САЩ реален отговор срещу Иран заради последната атака на танкер

Обсъждат "съвместна борба срещу иранския терор" и търсят международна подкрепа