Великобритания е привикала посланика на Иран днес, след като Лондон и САЩ хвърлиха вината за атаката срещу управляван от израелска компания танкер в Оман миналата седмица върху Техеран, информира "Ройтерс".

САЩ са уверени в иранското участие зад атаката срещу танкера

САЩ са уверени в иранското участие зад атаката срещу танкера

Блинкън обеща отговор на нападението

"Министър (Джеймс) Клевърли повтори, че Иран трябва незабавно да прекрати действията, които застрашават международния мир и сигурност, и подчерта, че корабите трябва да имат право да се движат свободно в съответствие с международното право", се посочва в изявление на британското външно министерство.

Танкерът беше нападнат край бреговете на Оман в Арабско море, при което загинаха двама души на борда на кораба, единият от които британец, а другият - румънец.

Атаката беше извършена с безпилотен самолет в четвъртък.

Танкерът Mercer Street, средно голям танкер, е плавал към Фуджейра, пристанище и петролен терминал в Обединените арабски емирства, от Дар ес Салам, в Танзания.

Израел иска от САЩ реален отговор срещу Иран заради последната атака на танкер

Израел иска от САЩ реален отговор срещу Иран заради последната атака на танкер

Обсъждат "съвместна борба срещу иранския терор" и търсят международна подкрепа

САЩ и Великобритания заявиха вчера, че ще работят със своите партньори, за да отговорят на нападението срещу Mercer Street, плаващ под флага на Либерия, собственост на Япония и управляван от израелската компания Zodiac Maritime.